Ellopták a Ződ Nyíl bontott cuccait?

Veszteséges volt, de feladatának eleget tett a miskolci önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő, az önkormányzati társaságokat tömörítő Miskolc Holding Zrt. tagvállalata, a borsodi megyeszékhely tömegközlekedéséért felelős Miskolci Városi Közlekedési Zrt. (MVK) – egyebek mellett ezt tartalmazza az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése, amelyet a szervezet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

A miskolci önkormányzat a közösségi közlekedés ellátásához az MVK részére, annak alapításkor apportálással 1 milliárd 419 millió forint értékben – villamosok, autóbuszok, villamos pálya, villamosvezetékek, műszaki létesítmények – közvagyont és 2 milliárd 375,5 millió forint összegű „működési célú pénzeszközt” nyújtott – tartalmazza a közlemény.
A cég 2009. kivételével veszteséges volt, az összeg 2011-ben meghaladta a 379 millió forintot. Ezt főleg az autóbusz üzletágnak „köszönhette” a társaság.
Az ÁSZ közleménye szerint a veszteség mérséklése érdekében az MVK az önkormányzatnak évenként javaslatot tett a szervezeti hatékonyságot növelő, a költségeket csökkentő átszervezésekre, továbbá éves menetrendi javaslatokkal élt, valamint tarifa-változtatási előterjesztéseket készített. A változtatásra tett alternatív javaslatok alapján az önkormányzat döntött a menetrendről és a szolgáltatás áráról.
A számvevőszék által ellenőrzött időszak legjelentősebb beruházása a miskolci villamosközlekedés megújítását szolgáló Zöld Nyíl elnevezésű projekt kivitelezése volt. Ehhez a cég, illetve a fenntartó önkormányzat csaknem 34 milliárd forint uniós támogatást kapott, amelyhez majd 4 milliárd forint saját forrást kellett biztosítani.
Az ÁSZ jelentése megállapította, hogy a villamos pálya beruházásnál a bontott anyagokra vonatkozó eljárásrend szabályozásának hiányossága miatt a kivitelező konzorcium a bontásból származó anyagokat a saját tulajdonaként kezelte, ezáltal az MVK-t mintegy 145,7 millió forint kár érte.