Több anomália és probléma is felmerült az utóbbi hetekben a gázkészülék felülvizsgálatok kapcsán. Egy debreceni szakember igazolványának a visszavonását kezdeményezték, miközben Miskolcon hetven lépcsőházban nincs gáz.
Egy debreceni, a Tigáz-DSO Kft. ellátási területén rendszeresen biztonsági felülvizsgálatot végző, szolgáltatótól független gázszerelő igazolványának azonnali visszavonását kezdeményezte a Tigáz a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnál.

 A szakember több esetben a felhasználási helyen, az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető helyzet észlelésekor – törvényi kötelezettsége ellenére – nem intézkedett a vészhelyzetet kiváltó ok azonnali megszűntéséről, továbbá a szolgáltatót sem értesítette a szivárgásról. Május-július folyamán több fogyasztónál végzett vizsgálat során is észlelte, hogy a vezetékrendszer szivárog, azaz életveszélyes a működése, azonban törvényi kötelezettsége ellenére nem intézkedett arról, hogy a vészhelyzetet kiváltó okot azonnal megszüntesse – tájékoztatott a Tigáz.

A szivárgásról hivatalos formában a mai napig a szolgáltatót sem értesítette, ezzel kizárta a lehetőségét, hogy (az általa elkövetett mulasztást kijavítva), a földgázelosztó mielőbb intézkedhessen a veszélyhelyzet megszüntetéséről. A gázszivárgások helyszíni kivizsgálásának következményeként a szivárgás és az életveszélyes helyzet megszüntetése miatt több fogyasztót is kényszerűen ki kellett zárni a szolgáltatásból. A független gázszerelő a felelőtlen és szándékosan a rendelet előírásaiba ütköző munkavégzésével az élet- és vagyonbiztonságot súlyosan veszélyeztette, ezért szükségessé vált a gázszerelői-, illetve a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgáló engedélye visszavonásának kezdeményezése is.

A Tigáz felhívja fogyasztói figyelmét, hogy a műszaki-biztonsági felülvizsgálatokat végző szakemberek nem a szolgáltató munkatársai, a társaság nem áll szerződéses kapcsolatban velük. Amennyiben ezek a szakemberek nem végzik megfelelően munkájukat, a fogyasztók bejelentést tehetnek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál vagy a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnál.

Az általunk megkérdezett szakember szerint a felülvizsgálatra mindenképpen szükség van. A 30-40 éve épült gázos lakásokban sok helyen még az eredeti csövek, berendezések vannak, amelyek cseppet sem biztonságosak, van, ahol kifejezetten életveszélyesek. A szivárgások oka általában az, hogy a régi kenderes kötésekben a kender kiszáradt, így enyhén átereszt, illetve a több évtizede használt kúpos csapokkal szokott gond lenni, ezek ugyanis nem zárnak teljesen tökéletesen, és a mai, modern mérőműszerek kimutatják ezt az enyhe szivárgást is. A jelenlegi szabványoknak pedig több olyan műszaki megoldás sem felel meg, amelyeket még korábban használtak.

A portálunknak név nélkül nyilatkozó szakember szerint jelenleg Miskolcon nagyjából hetven lépcsőházban nincs gáz, itt elsősorban gázos épületekről van szó. Távfűtéses paneleknél eddig mindössze egy helyen találtak hibát az Avason, ezeknél viszont csak egy felszálló vezeték van, amit a lépcsőházban ellenőrizni kell. Hozzátette azt is, ha minden a „normális kerékvágásban haladna”, akkor is kevés lenne az esélye, hogy az év végére mindenhol elvégezzék a felülvizsgálatot és a szükséges javításokat, cseréket, azonban a legtöbb helyen a lakók komoly ellenállásába ütköznek. Jelenleg pedig mindenki kivár, hallva az őszre tervezett törvénymódosításokról.

www.minap.hu