Cecile Kyenge integrációs minisztert egy orangutánhoz hasonlították

A hét elején nyilvánosan kért bocsánatot

Roberto Calderoli, az olasz szenátus alelnöke, mert Cecile Kyenge integrációs minisztert egy orangutánhoz hasonlította. Calderoli súlyos hibának nevezte a tettét, és közölte, hogy még egy rózsacsokrot (!) is küldeni fog a lemajmozott miniszternőnek. Majd folytatta a kormány integrációs politikájának szapulását.

 

Ez a forgatókönyv újra és újra ismétlődik Kyenge kinevezése óta. Az Északi Liga valamelyik tahó politikusa beszól valamit az ország első fekete miniszterének, aztán ha túl nagy a felháborodás a sajtóban, pár nap múlva bocsánatot kér. Majd kezdődik az egész elölről.

Kyenge áprilisi beiktatása óta a rasszista megjegyzések kereszttűzében van, szélsőjobboldali honlapok, pártok és szervezetek támadják hihetetlen vehemenciával, rengeteg halálos fenyegetést kapott. Nem csak a bőrszíne miatt támadják, hanem mert aktívan szeretné átalakítani az ország menekültpolitikáját. Például egy olyan törvény elfogadtatásával, mely szerint a bevándorlók Olaszországban született gyermekei könnyebben kaphatnák meg az olasz állampolgárságot. Jelenleg ehhez 18 éves korukig kell várniuk, azaz hiába nőnek fel és tanulnak az országban, addig csak másodrendű polgároknak számítanak.

A politikusnő színrelépésével a korábban inkább csak lappangó viták a bevándorlásról a mindennapi közbeszéd részévé váltak. 444.hu