Autóhiteles ügyben pénzvisszafizetésre kötelezett egy lízingcéget a PSZÁF. A Lombardnak 380 millió forintot kell augusztus végéig visszaadni 14 ezer ügyfélnek, mert a casco díját is deviza alapon fizettette meg velük. További egymillió forintra számíthatnak a lombardosok a késve közzétett díjemelés többlete révén.

 

A felügyeleti vizsgálat feltárta: a társaság a 2010. augusztus 1-jei és a 2012. augusztus 1-jei kockázati („KHR bekerülési”) díjemelései előtt csak 3 illetve 5 nappal korábban tette közzé hirdetményében a díjtételek változását, a hitelintézeti törvényben előírt 60 nap helyett. Emellett súlyosan megsértette a jogszabályi előírásokat azzal, hogy nem tájékoztatta levélben szerződött fogyasztóit a díjtétel módosításáról.

Ez az első, az autóhiteleseket érintő komolyabb elmarasztaló határozat pénzügyi vállalkozás ellen (a Lombardra a PSZÁF 30 millió forint bírságot is kiszabott). A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) előtt indult egyik ügyből viszont kiderült, hogy lízingcég más módon is „kínozhatta” ügyfeleit. Valaki kocsivételre kétmillió forintos hitelt vett fel svájci frankban. Azért, hogy havi terhei kiszámíthatóak legyenek, fix törlesztésű konstrukciót választott. Ennek lényege: kedvezőtlen árfolyamváltozás esetén meghosszabbítják a futamidőt. Tavaly azonban -derült égből villámcsapásként – még több mint egymillió forint azonnali megfizetésére szólították fel az adóst. Sőt, azt is közölték, ezután havonta is változó lesz a törlesztés.

Sokan nem értik, honnan a milliós plusz teher

A hitelfelvevő persze kifogásolta az eljárást, de panaszát a cégnél elutasították. A PBT határozatából egyébként rájöttünk, miért jelezték nekünk többen is, hogy nekik autóhitelnél van „gyűjtőszámlájuk”. Ismét hangsúlyozzuk tehát, hogy ez a gyűjtőhitel nem az, mint ami az árfolyamgátba belépetteknél van. Sem kedvezmény, sem állami támogatás nem jár hozzá. Csupán egy elnevezés (akad olyan cég, ahol „perselynek” hívják), ami a fix törlesztésen felüli összegek külön számlára helyezését takarja.

Úgy tűnik, sajnos nagyon sokan nem igazán értették meg, mi is ezt a többlet. A gondokat növeli, hogy ráadásul ez az összeg az idők során brutális módon nő. Az említett hitelnél ugyanis a teljes hiteldíj (THM) eleve meghökkentően magas, majdnem húsz százalékos volt. (Találkoztunk egyébként – szintén frankos kölcsönnél – közel 34 százalékos THM-mel is!) Ezzel fejelték meg a casco díját is.

Arra, hogy nem szabad belenyugodni a pénzügyi szolgáltatók packázásaiba, jó példa: a cég a PBT előtt arról beszélt, a cascóval kapcsolatban a már folyó vizsgálat eredménye lesz mérvadó (most már tudjuk, hogy ez az adós számára kedvezően zárult), az árfolyamgyűjtőben felhalmozott összeg kifizetésére pedig „csupán lehetőséget biztosított”. Elállt tehát a pénz azonnali követelésétől, amire – gyanítjuk – a felügyeleti eljárás nélkül aligha lett volna hajlandóavonta is változó lesz a törlesztés.

Forrás:azenpenzem.hu