Vasárnap megkezdődött a hollandiai Utrechtben a 12. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF), a százhárom fős magyar ifjúsági csapat szombaton érkezett meg a rendezvény helyszínére. A megnyitó ünnepségen a Hell Miskolci Judo Club versenyzője, Miskolc város sportolója (2013), Gercsák Szabina vitte a magyar zászlót.

 A nyári játékokat kilenc sportágban rendezik, az eseményen csaknem ötven európai ország fiatal versenyzője vesz részt; a magyar sportolói keret hetvenöt főt számlál, írta a judoinfo.hu, melynek beszámolója szerint a judocsapat legfényesebb csillaga, az Európa-bajnok Gercsák Szabina vihette ma a magyar zászlót a vasárnapi ünnepélyes megnyitón.

Nagy Zsigmond csapatvezető jól előkészítette a sportolók fogadását, az akkreditációs kártyákat hamar megkaphatták a sportolók, a nevezésre még pénteken délelőtt sor került. A magyarok szálláshelyén a csapatvezetés már szombaton kifeszítette a nemzeti lobogót és a magyar csapat zászlaját.

Július 11-én indult útjára Utrecht City Hall-ból 140 kilométeres útjára az olimpiai láng. Az első futó Utrecht város polgármestere, Aleid Wolfsen volt, akinek a fáklyát a fesztiváligazgató, olimpiai bajnok úszó Pieter van den Hoogenband adta át. Százötven futó adta kézről kézre a fáklyát, ami a megnyító ünnepségre érkezett a település stadionjába.

Vasárnap Willem-Alexander holland király nyította meg az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált az utrechti Galgenwaard stadionban. A megnyítón minden úgy történt, mint a felnőttek olimpiáján: nemzetek bevonulása, olimpia zászló, olimpiai láng, olimpiai himnusz is volt. A hivatalos rész után zenés, kulturális műsor szórakoztatta a résztvevőket, szurkolókat.

A judósok csapatát a két szövetségi edző, Hatos Zsuzsanna és Bíró Norbert vezeti, bíróként Gosztonyi Balázs vesz részt az EYOF-on. A válogatott tagjai: Sárhegyi Gábor (73 kg, Budaörsi SC), Rudinszky Ádám (90, Egri VSE), Fábián Attila (+90, Ippon Judo Tatabánya), Pupp Réka (48, Atomerőmű SE), Polgár Luca (52, Atomerőmű SE), Balázs Nikoletta (57, Domaszéki JISE), Gercsák Szabina (63, Hell-Miskolci JC) és Kárpáti Emese (+70, Kaposvári SI). A csapattal tartott a magyar judoválogatott masszőre, Tóth István is. Az első judósunk, Pupp Réka kedden lép tatamira.

Gercsák Szabina miskolci versenyző elmondta, aranyéremért ment Hollandiába, az EYOF-ra.
 www.minap.hu