Idáig két alkalommal vették semmibe  a Földes Ferenc Gimnáziumra kiírt igazgatói pályázatot a fideszes többségű miskolci önkormányzatban, hiszen egyszer sem hirdettek nyertest. Az államosítás után ebben az időszakban kellene kinevezni az új igazgatót, amit véleményével befolyásolhatna a képviselő-testület, ám a grémium ezt a lehetőséget Csiszár Miklós jegyzőre testálta. Ő – a testület elvárásának megfelelően – a mindössze 3,5 százalék támogatottságot „élvező” pályázót jelölte alkalmasnak a jó hírű iskola vezetői posztjára.

 Július 12-én ismét a miskolci Városház téren tiltakoztak helyiek, amiért a Fidesz-KDNP többségű városi önkormányzat Csiszár Miklós jegyzőre tolta a felelősséget a Földes Ferenc Gimnázium igazgatói jelölésénél. A képviselők indoklása szerint annyi történt, hogy a nyári szünet miatt közülük sokan elutaznak Miskolcról, így pedig nehézkes lenne a döntés.

A tüntetés szervezői viszont állítják: a hatalom mindent bevet, hogy a gimnáziumot 15 éven át – mint mondák: szakmailag jól – vezető igazgatót félreállítsák. Azzal érvelnek, hogy Veres Pál irányítása alatt végig az országos elitben foglalt helyet a Földes, a tanulók sikereket értek el a tanulmányi versenyeken és a diákolimpián is, de ez a város vezetését a legkevésbé sem érdekli. Az igazgató ugyanis egyszer rosszat szólt: amikor az oktatási intézmény nevét 2011-ben a Széchenyi ’56 Emlékbizottság javaslatára Széchenyire akarták változtatni, nem támogatta a tervet. Pedig a városban aláírásgyűjtés is indult a névváltoztatás ellen, ahol 40 ezren adták nevüket a Földesért.

Veres Pál igazgatói kinevezése 2012. július 31-én járt le, és mivel korábban az akkori fenntartó önkormányzat eredménytelennek nyilvánította a pályázati kiírást, a tavalyi ballagáson a diákok gyászszalagot viseltek. A következő pályázatra egyházi berkekből, a Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskolából érkezett egy nyugdíj előtt álló pedagógus ellenfél, Dávid Enikő, de vele sem számolt a miskolci önkormányzat.

Így jött a Földes 2013. januári államosítása után az igazgatói pályázat újabb kiírása, amelyre a harmadszor pályázó Veres mellett ismét egyházi iskolából érkezett egy pedagógus. Nagymáthé Sarolta idáig a miskolci evangélikus gimnázium igazgatóhelyettesi posztját töltötte be, beadott pályázatával pedig mindössze 3,5 százalékos támogatást ért el a gimnázium pedagógusai, a szülői munkaközösség, a diákok és oktatók értékelése alapján. Az érdekképviselet vezetője kifogásolta: Nagymáthé a pályázatában említést sem tett arról, hogy együttműködne velük bármilyen kérdésben. Ezzel szemben Veres Pál 95 százalékban élvezett bizalmat, de lehet, hogy ez sem lesz elég a kinevezéséhez. Miskolc város jegyzője ugyanis Nagymáthé Saroltát javasolta az Emberi Erőforrás Minisztériumnak az igazgatói poszt betöltésére.

A demonstráció hírére amúgy Veres Pál arra kért mindenkit, ne szervezzenek tüntetést, mert annak akár politikai látszata is lehet, és az nem lenne szerencsés. Azt szeretné, hogy szakmai döntés szülessen az igazgatói kinevezésnél, vagyis az Emmi vezetője az általa alkalmasnak vélt személynek adjon bizalmat. A Pedagógusok Szakszervezetének helyi elnöke, Bodolay Zoltán kérdésünkre kifejtette: egyelőre nem vesznek részt az igazgatói kinevezés körüli eseményekben, mert mindjárt valamelyik politikai párttal hoznák őket kapcsolatba.

Kerestük Csiszár Miklós jegyzőt is, erre azonban a Városháza közleményt juttatott el a hvg.hu tudósítójának. E szerint: „A jegyző az oktatás területéért felelős munkatársaival közösen megvizsgálta a megkapott pályázatok formai és tartalmi megfelelőségét, a vezetői programban összefoglalt elképzeléseket, azoknak a város oktatási koncepciójával való összecsengését, a pályázók eddigi vezetői, oktatásirányítási múltját.

Dr. Nagymáthé Sarolta pályázatában a Földes Ferenc Gimnázium helyzetét az aktuális jogszabályi, oktatáspolitikai környezet szempontjából is értelmezte, valamint vezetői programjában az új helyzethez való alkalmazkodást, a múlt értékeire építő, de megújulásra kész szemlélettel emelte ki. A fentiek alapján, az oktatás területén betöltött szerepe, valamint a szakértői, oktatásszervezői és irányítói területre egyaránt kiterjedő eddigi munkássága figyelembevételével a Földes Ferenc Gimnázium esetében Dr. Nagymáthé Sarolta pályázatát ítélte támogathatónak.”

2012. elején a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ (PMIK) azért írt ki 29 igazgatói helyre pályázatot, mert szerintük nem volt egyértelmű az addigi törvényi szabályozás. Az elbírálás után derült ki, hogy a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium igazgatóját, Czita Zoltánt április 1-i hatállyal leváltották, mert még csak folyamatban volt a pedagógus szakvizsgájának a megszerzése. Ezután a szakmai szervezetek, szülők, diákok által nem támogatott Mede Norbertet nevezték ki, aki a közösségi oldalak véleménynyilvánítói szerint Kövér László barátja. Kiderült, ő abban az időpontban ugyancsak nem tudta felmutatni az ominózus végzettséget igazoló papírt, de az sem számított. Az iskolaszék vezetője is az elégedetlenkedők mellé állt, a tiltakozókra viszont Mede rendőröket hívott. Ezután fáklyás felvonulást is rendeztek a helybeliek Czita kinevezéséért, és végül részben sikerrel jártak: Mede nem maradt vezető (a hírek szerint átnyergelt kormánytisztviselőnek), az Emmi ugyanis nem nevezte őt ki tavaly szeptembertől, az intézményt pedig megbízott igazgató irányította.

Zuglóban a Teleki Blanka Gimnáziumba szintén új igazgatót neveztek ki annak ellenére, hogy az addigi vezető, Rudas Péter munkáját a szakmai szervezetek kiválóra értékelték. Számára az új direktor igazgató-helyettesi állást ajánlott. Mivel elképzeléseik nem találkoztak, a leváltott vezető nem vállalta a felkínált lehetőséget. A tanulók ezért 2012. október elején néma tüntetésként fekete ruhában mentek iskolába.

2012. májusában az óbudai Bárczi Géza Általános Iskolában nevezett ki igazgatót a kormánypárt a szülők és tanárok által támogatott jelölttel szemben, ami szintén nagy felháborodást váltott ki.

Miskolcon az elmúlt évben két igazgatóváltás váltott ki ellenérzést szakmai és politikai berkekben, Az Avasi Gimnázium élére kinevezték Schmidtné Törő Máriát annak ellenére, hogy nem nyerte el a véleményező szervezetek támogatását. A Szemere Szakképző igazgatói posztjára pedig olyan pedagógust ültettek, aki egykor a Nagyváradi Líceumban Kriza Ákos polgármester iskolatársa volt.
www.hvg.hu