Sebestyén. A rezsicsökkentés ügyében a szocialisták inkább ne szóljanak

Az MSZP mindig megkésve próbál olyan témákra ráugrani,  melyekből minimális politikai tőkét tudna kovácsolni megtépázott tekintélye helyreállításához – kezdte sajtótájékoztatóját Sebestyén László országgyűlési képviselő. – A rezsicsökkentés ügyében a szocialisták inkább ne szóljanak, mert éppen ők azok, akik ha tehetnék, eltörölnék azt, hiszen ezt többször ki is nyilatkoztatták. A Gyurcsány-Bajnai-szövetség soha nem az emberek, hanem a külföldi szolgáltatók oldalán áll – tette hozzá. (archív fotó)

 

A fideszes politikus elmondta, Miskolcon több helyszínen tartottak „A hivatal házhoz megy” címmel fórumot, melyen több lakossági megkeresés is érkezett hozzá, melyek szerint a gázvezetékek- és készülékek felülvizsgálatát a lakosságnak kell fizetnie. Konkrét példaként említett egy olyan, felújítás alatt üresen álló lakást, ahol a szolgáltató nem talált problémát, majd az egy évig üresen álló, újra átvizsgált lakásért 170-180 ezer forintos díjat kellett fizetnie a tulajdonosnak a munkáért és a javításért.

– A szakértőktől és a lakosságtól kaptam tájékoztatást a helyzetről. Június 25-én és július 10-én Varga Mihály miniszternek levélben részleteztem a problémát, s arra kértem, a felülvizsgálat költségeit ne háríthassák át a szolgáltatók a lakosságra. A kormány foglalkozott is ezzel a kérdéssel június 29-i ülésén, és feladatokat határozott meg – hangsúlyozta a képviselő.

Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, egy nappal korábban kormányhatározat készült, mely felhívja a fejlesztési miniszter figyelmét, hogy hozzon olyan szabályozást, mely szerint a gázkészülékek, -vezetékek és -csatlakozók műszaki-biztonsági felülvizsgálatának költségét a gázszolgáltató viselje.

Sebestyén László elmondta, ehhez valószínűleg módosítani kell a földgázellátásról szóló törvényt. Hozzátette: a tárgyalásra és a módosításra a parlament őszi üléseinek elején kerül majd sor. A módosítás eredményeként a szolgáltatók nem háríthatnák át a költségeket.

– A kormányhatározat szól arról is, hogy a gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatának határidejét kitolják. A tárgyalás még folyamatban van, de elképzelésünk szerint egy év lesz ez az idő. A tervek szerint a fogyasztók ahhoz is kérhetnek majd állami támogatást, ha a felülvizsgálatkor kiderül, hogy a berendezést ki kell cserélni. Az energiahatékonysági és takarékossági pályázatba kell beilleszteni a készülékcserék lehetőségét – ez jelenleg kidolgozás alatt áll. Természetesen ügyelünk a megfelelő jogszabályok megalkotására, és arra, hogy a végrehajtásra elegendő idő álljon rendelkezésre. A javítások költségeinek finanszírozási lehetőségei is kidolgozás alatt vannak. A cél a lakosság terheinek csökkentés, és egyértelmű, hogy a fűtési szezonra senki nem maradhat gáz nélkül – sorolta az országgyűlési képviselő.

Hozzátette, összhangban a rezsicsökkentéssel, a Fidesz-kormány az emberek terheinek csökkentéséért tesz erőfeszítéseket, „szemben az MSZP-s politikusokkal, akik a rezsicsökkentés-ellenes politika fő képviselői”.
– A rezsicsökkentés folytatódik, pártunk ezen dolgozik. A munkacsoport nyáron is az energiaárak további mérséklésének lehetőségén gondolkozik. A Fidesz célja, hogy még a fűtési szezon, vagyis október 15-e előtt tovább csökkenjen a gáz, a villany, valamint a távhő díja – zárta Sebestyén László.