A Mikom főszerkesztője a Facebookon  osztotta az előző városvezetést. Tompa képviselő nem állta meg szó nélkül.

„Nem politikai célzattal tettem ki a videót. Az viszont mindent elmond a miskolci ellenzék lelki világáról, amit a villamosok érkezésével kapcsolatban művelnek. Mondhatni, savanyú a szőlő. És ha már itt tartunk: köszönjük az előző városvezetésnek, hogy a villamos projekt eredeti költségeit az egekbe tornászták, a villamosok vásárlásához szükséges közbeszerzést pedig ki sem írták. Azt hiszem így teljes a kép!” Mindezt Molnár Péter, a Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft. akkori megbízott ügyvezetője, jelenlegi főszerkesztője írta még szombaton, egy mindenki számára nyilvánossá tett kommentjében a Facebook-on. Az idézett mondatokat egy általa posztolt, a pénteki villamosváró ünnepségről szóló videóhoz érkezett hozzászólás váltotta ki, mely a következő volt: „Köszönjük a Zöld Nyilat megálmodó és az arra forrást előteremtő előző városvezetésnek – így teljes a kép!”.

Arról szombaton az ÉszakOnline is beszámolt, hogy a Zöld Nyíl villamosfejlesztési program keretében megérkezett Miskolcra az első, direkt Miskolc számára gyártott Skoda villamos, ennek apropóján a jelenlegi, fideszes városvezetés villamosköszöntő bulit rendezett a miskolciaknak a Városház téren. Akkor igyekeztünk rámutatni arra, hogy miközben dr. Kriza Ákosék folyamatosan szidják az előző, szocialista városvezetést, egyebek mellett a város hitelállományának növelése miatt, aközben lelkesen ünneplik azt a villamost, mely egy, a Káli-féle városvezetés által elindított, jelentős uniós forrásból támogatott projekt részeként, részben hitelből finanszírozva kerülhetett a városba.

Ami a mikomos főszerkesztő nyilvános politikai állásfoglalását illeti, amellett dr. Tompa Sándorönkormányzati képviselő, az MSZP-frakció tagja sem ment el szó nélkül. Ő ugyan hétfőn a Facebook-oldalán posztolt, nyílt levélnek is beillő írásában vélhetően nem az általunk idézett nyilvános kommentre, hanem egy másik, csak az ismerősök által látható bejegyzésre reagált, ám a lényeg ugyanaz: megítélése szerint Molnár Péter azzal, hogy magánemberként a városvezetés véleményét ismétli meg facebookos bejegyzéseiben, elvesztette hitelességét, „azt a képességét, hogy kiegyensúlyozottan végezze munkáját”.

Szerinte ezt alátámasztja az is, ahogyan a Molnár Péter által főszerkesztett Mikom-médiumok (a Miskolci Napló, a Miskolc TV, a minap.hu – megj. a szerk.) kezelik a városvezetés álláspontjával ellentétes véleményeket. Mint írja, „egyenesen olyan vezércikkek jelennek meg az oldalon, amelyek simán elmennének az egykori rákosista újság, a Szabad Nép oldalain is. Ezért fontos lenne a városi nonprofit kommunikációs cég esetén a kiegyensúlyozott, mértéktartó tájékoztatás, a különböző vélemények bemutatása”. A képviselő úgy vélekedett, hibás az az eljárás, hogy a választásokon elért szavazatarány alapján adjanak helyt kormánypárti és ellenzéki álláspontoknak a közpénzből működő médiumokban, ráadásul „Miskolcon a szavazatarányos felületet sem biztosítja a Mikom, sőt olyan szakmai hibákat is elkövet nap mint nap, hogy előbb jelenik meg a városháza véleménye, mint maga az információ” – írta a képviselő.

A főszerkesztő erre szintén reagált: rámutatott, hogy bejegyzéseit – melyben, mint írta, a privát véleményét fogalmazta meg, más kérdés, hogy az „esetlegesen összecseng más véleményekkel” – nem a legszélesebb nyilvánosságnak szánta. „Mivel posztjában azt a médiumot is megsértette ahol dolgozom, így nyilvánosan kell, hogy visszautasítsam a Mikom kiegyensúlyozatlan tájékoztatására vonatkozó vádjait” – írta válaszul dr. Tompa Sándornak.

Szerinte a miskolci villamossal kapcsolatos ellenzéki véleményeket ugyanúgy közölte például a minap.hu, mint ahogyan tette azt a városháza álláspontjával kapcsolatban. „Magyarországon a közmédiában meghonosodott gyakorlat szerint a megjelenésre vonatkozó arány 2/3-1/3. Ennek megoszlása 1/3 kormány (Miskolc esetében város), 1/3 kormánypárt (Miskolcon Fidesz-KDNP), 1/3 a parlamentben frakcióval rendelkező ellenzéki part, pártok (Miskolcon jelen pillanatban ez az MSZP). Bátran kijelenthetem – és ezt Ön, és bárki más is a minap.hu oldalon bármikor ellenőrizheti –, hogy a Mikom médiumai betartják ezt a szabályt. Sőt azon pártoknak is megjelenést biztosítanak, amelyre egyébként nem lenne kötelezettségük” – írta Molnár Péter. Végezetül jelezte, hogy részéről a vitát lezártnak tekinti. eszakonline.hu