Balaton Haver, fizess

Mint minden évben, idén  is megdöbbenéssel fogadták a közösségi oldalakon a Balatonnál nyaralók, hogy a helyi önkormányzat pénzt akar legombolni róluk csak azért, mert ott alszanak egy barátjuk nyaralójában. Az önkormányzatoknak bár évek óta jogukban áll, nem mindig ellenőriznek szigorúan, tehát ha csak a nyaraló tulajdonosa magától le nem jelenti, nehéz megállapítani, hogy ott nyaralt-e valaki valakinél.

 

Pedig a törvény szerint az idegenforgalmi adót (ifát) mindenkinek fizetnie kell, ha az önkormányzat ilyet meghatároz, és nem csak a Balaton partján. Aki nem állandó lakosként az önkormányzat „illetékességi területén” legalább egy vendégéjszakát tölt, vagyis „vendégként eltöltött, éjszakát is magában foglaló, legfeljebb huszonnégy órát”, annak ifát kell fizetnie.

A városok pedig szűkülő anyagi forrásaik miatt minden lehetőséget megragadnak, hogy bevételhez jussanak. A beszedett idegenforgalmi adó arányában ráadásul állami normatíva is jár, a kedveltebb turisztikai célpontok néhány tízmillió kiegészítéshez jutnak évente. Tavaly és tavalyelőtt is 6,5 milliárd forint idegenforgalmi adóval számoltak az önkormányzatok.

Idén egy balatonszemesi ellenőrzés miatt, tavaly a balatonföldvári gyakorlat miatt kapták fel sokan a fejüket, ott ugyanis hét hivatali dolgozót is ráállítottak arra, hogy ellenőrizze, fogadott-e valaki vendéget, a sövényen át leskelődtek, embereket kérdezgettek. Egy korábbi közérdekű adatigénylésből kiderül az is, a behajtás nagyjából három millió forintba került, de szépen megtérült, 45 millió forint jött be ezen a soron a városnak. index.hu