Műanyag ablakokkal üzemelő,  gáztűzhelyes konyhák egy nemrégiben hatályba lépett jogszabály alapján a jövőben már csak úgy létezhetnek, ha egy mágneskapcsolóval együtt működő szellőző ventilátor vagy páraelszívó és az ablakszárnyba beépített légbeömlő is van a helyiségben – írja a Délmagyarország napilap.

A lap szerint több mint százezer forintot kell költeniük lakásuk átalakíttatására azoknak, akik gáztűzhelyet használnak, nyílászáróikat pedig műanyagra cseréltették. Az 1981 előtt épült lakásokban a beruházást december 31-éig meg kell valósítani, a többiben pedig a következő években. Aki nem teszi meg, kizárhatják a gázszolgáltatásból.

A szegedi Csongrádi sugárút egyik paneljében már kétszer tartottak az ügyben lakógyűlést, de még mindig sok a kérdés. Ott valószínűleg a költségek nagyjából felét a közös kasszából állják, de a lakók még így is sokallják a terhet. Van, aki már azon is elgondolkozott, hogy villanytűzhelyre vált, de kiderült, az új berendezés megvásárlásával és a villamos rendszer átalakításával nagyjából ugyanott lenne. Ráadásul onnantól az áramszámlája jelentősen megnőne.

A változtatásra azért volt szükség, mert a nyílászárócseréket már a lakások nagy részében elvégezték. A műanyag ablakok azonban nem szellőznek, a gáz működtetéséhez viszont levegőt kell biztosítani. Az új rendszer lényege, hogy csak akkor kapjon gázt a készülék, ha az elszívó ventilátor vagy páraelszívó működik. Áramszünet idején például nem is lehet majd főzni. A gázszűrő, a mágnesszelep, egy új flexicső, a ventilátor, a légbevezető és az új gázcsap alsó hangon is több mint 40 ezer forintba kerül, ehhez jön még a beépítés, a jóváhagyatás költsége. Nagyjából 10 napja kezdték el ezeket a munkákat, a Délmagyarország napilap által megkérdezett gázkészülék-szerelő tapasztalatai szerint azonban teljes az ellenállás a lakosság részéről.