A Kazincbarcikai Járási Ügyészség  személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy 25 éves férfivel szemben.

A vádlott Sajószentpéteren élt élettársával és két kiskorú gyermekükkel. Kapcsolatuk során a férfi rendszeresen bántalmazta a nőt. 2012. szeptemberére a kapcsolat oly mértékben megromlott, hogy a nő elköltözött a gyerekekkel a Dunántúlra a szüleihez. A vádlott pár hét múlva utánuk utazott és erőszakkal, akaratuk ellenére hazaköltöztette élettársát és a gyerekeket. Ennek során a nőt úgy megverte, hogy orrcsonttörése keletkezett. Ezen ügyben a Székesfehérvári Járási Ügyészség emelt vádat ellene.

Mivel a kapcsolatuk továbbra sem normalizálódott, a sértett ismét elköltözött pár hét múlva a Dunántúlra, egy családok számára létesült átmeneti otthonba. A vádlott ide is utánuk ment és 2012. december közepén elvitte a gyerekeket pár napra magához. Mivel azonban hetek után sem vitte őket vissza az anyjukhoz, ezért a sértett hazautazott Sajószentpéterre a gyerekekért.

A következő hetekben együtt lakott a család, de a férfi rendszeresen megverte a nőt, egyrészt mert elköltözött a gyerekekkel, másrészt pedig, hogy feljelentette őt a rendőrségen. A nőnek többször kellett menekülnie a szomszédokhoz, akiknek azonban nem mert beszámolni a valós okokról.

2013. január 14-én a nő elhívta egy férfi unokatestvérét, hogy segítsen neki elköltözni. A vádlott azonban belülről bezárta a lakás ajtaját és a rokon férfit egy bozótvágó késsel fenyegetni kezdte. Az eszközt többször a nyakához és a testéhez szorította, nem engedte távozni.

Ezután felszólította az élettársát, hogy karmolja össze unokatestvére felsőtestét. Közölte velük, hogy erre azért van szükség, mert feljelenti a férfit, hogy megerőszakolta a nőt és ő ezt akadályozta meg a bozótvágóval. A nő félelmében összekarmolta unokatestvérét, amit a férfi szintén félelmében tűrt.

A vádlott ezt követően kiengedte a lakásból a sértett férfit.

Aznap éjjel a nő, hátra hagyva a gyerekeket elszökött otthonról és egy rendőrjárőrt megállítva beszámolt a történtekről. Pár héttel később a férfit őrizetbe vették majd letartóztatták. A nőt kórházba vitték, ahol megállapították, hogy a folyamatos bántalmazás miatt bordatörése, arcán és testén számos helyen kiterjedt bevérzéses sérülései keletkeztek.

Az ügyészség aljas indokból, felfegyverkezve elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntette miatt emelt vádat.
A férfi, aki korábban már volt büntetve közúti veszélyeztetés és lopás miatt, akár 7 és fél év börtönre is számíthat.

Jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

Miskolc, 2013. június hó 26. napján

Dr. Martossy György
főügyészségi osztályvezető ügyész