Közérdekű adatot kért az Észak- Magyarország napilap a miskolci önkormányzattól, de úgy tűnik, azt csak pénzért adják ki nekik. Minderről a lap a szombati számában számol be.

 

Mint írják, összesen 16 ezer forintot kellene fizetniük az önkormányzatnak egy listáért. Azért, ami a miskolci önkormányzati képviselők képviselői alapjának felhasználását tartalmazza. Azaz, megválasztásuk óta, mire és mennyit költöttek a körzetükben. Ezt a listát szerették volna megosztani az olvasókkal, de az önkormányzat csak pénzért hajlandó átadni a közel 100-105 oldalas dokumentumot, arra hivatkozva, hogy a másolás díját kell megfizetniük.

Megpróbálták elektronikus úton is elkérni a listát, de azt sem lehet. Szabó Máté városházi kommunikációs tanácsadó indoklása szerint nincs elektronikus iktatás a hivatalban, így ellenjegyezni sem tudják.

Az Észak-Magyarország emlékeztet: abban a helyi rendeletben, amely szabályozza a közérdekű adatok kiadásáért kérhető összeget, az is szerepel, hogy „ha a kérelmező az adatokat (…) elektronikus úton kívánja megismerni, az adatvédelmi felelős az adatszolgáltatásra előkészített adatokat haladéktalanul továbbítja a kívánt módon.”

A lap éppen ezért állásfoglalást kért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságától. Ők úgy vélik: egy megyeszékhely és megyei jogú város önkormányzata esetében a 100 oldalnyi dokumentum nem minősül jelentős terjedelmű adatigénylésnek, a megállapított 160 forint per oldal költségtérítés azonban mindenképpen túlzó. „Javaslom, hogy a kért adatok szolgáltatásának teljesítését elektronikus úton igényelje, amely esetben nem állapítható meg költségtérítés az önkormányzat részéről” – válaszolta a lapnak dr. Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke. Felhívta a figyelmet arra, hogy a túlzó mértékű költségtérítés okán bejelentést tehetnek a hatóságnál. A lap ezt megtette.

Az Észak-Magyarország megjegyzi, a probléma nem egyedi, korábban ellenzéki képviselők is arról számoltak be, hogy az utóbbi időben a polgármester és a jegyző csak jelentős pénzösszegek fejében hajlandó információkat adni a számukra.