Ötletek Miskolc idegenforgalmának  fejlesztéséhez. Tisztelt Szerkesztők!

Az iparosodás útja: Bemutatóhely a teljes Szinva-völgy!

1.      A Garadna-völgyi Őskohónál a régi (eredeti) épületekben kovácsműhely, és precíziós öntöde létesítése, ott kovácsolt dísztárgyak készítése, árusítása.

2.      A Vadászkürt-étterem alatti területen a vashámor újra felépíthető lenne bemutató célzattal, és ugyanott a Topicer féle megiszton késről is megemlékezni, összekapcsolva a Fazola- féle irodaház, Kohászati Múzeumlátogatással.

3.      A két Hámor közötti szikla szoros alatt Tonett bútorgyár működött, Ennek ismét valamiféle emlékét lehetne létrehozni, és megemlékezni arról, hogy gyártulajdonos lánya szülte később Bécsben Artúr Koestler világhírű írót!

4.      A Molnár szikla alatti vízi malom (felülcsapott kerékkel) és kendertörő is helyre állítható lenne, lejjebb a Csanyik-völgy bejáratával szemben fűrészmalom üzemelt alulcsapott kerékkel, alább a „papírmalom” a Pálos kolostornál újabb malom üzemelt.

5.      A Szeleta-barlang bemutatására vannak tervek, (részleteit ugyan nem ismerem) de hozzá kapcsolható a Büdös-pest és a Kecskelyuk Barlang bemutatása is! Alatta a Király-kút, és a Király-asztal (Majális-park) Mátyáskirályhoz kötődő elnevezés. Visszakeresztelése is meggondolandó lenne!

6.      Hóllós-tető is Mátyás-király vadászatának emlékét őrzi, valamilyen vadászati és (élővilág bemutató) helyet is létre lehetne hozni, összekapcsolva Hermann Ottó munkásságának sokkal szélesebb körű bemutatásával, mint a kicsinyke emlékház

7.      Munkás (és bányász) élet, munkás kolónia, munkásművelődés, védő és utcai viseletek.

8.      A város története,(régi Miskolc festményeken, fotókon) a városban született nagy, vagy híres emberekről emlékház, panoktikum, vagy egyéb bemutató, megemlékező hely kialakítása.

9.      Üveghuták a Bükkben, bemutatóhely létrehozása, termékeinek kisipari újra gyártása idegen forgalmi ajándéktárgy szinten.

10.  Népi faipar, kerék és szekérkészítés, fajáték gyártás kisipari szinten és a műhely látogatható legyen! Megfelelő iparos letelepítésével.

11.  Ősvárak bemutatása: Tapolcai Barlangfürdő tetején bronzkori, Bükkszentlászló Nagysánc kelta, Leányvár, bükkaranyosi földvár, borsodi földvár, stb.

12.  Csereüdültetés alföldi gyerekekkel, sőt határon túli magyar vagy szlovák román gyermekekkel, a megismerés enyhítené a „feszültséget” és a kialakult barátság későbbi idelátogatási igényt támaszt!

13.  Szekérvár táborhely rekonstrukció Muhinál, a domb megjelölése, ahonnan Dzsingisz Kán megszemlélte, hogy „akolba zárták magukat” a magyarok!

14.  Sajóládon emlékszoba Fráter György későbbi Erdélyi Fejedelemnek, Életét, munkásságát, kötődését ápolni kellene! Ugyanígy Rákóczi Ferencét, aki Regécen élt gyerekkorában, és Ónodi Trónfosztó Országgyűlés 300 éves évfordulója lesz!