Tikkasztó hőség – négylábúak veszélyben

A nagy hőség beköszöntével nem  csak minket, embereket terhel a meleg, hanem az állatokat is. Kutyáink, macskáink is igénylik a hűvöset. Hogyan segíthetünk rajtuk?

 

Nem csak mi, emberek próbálunk a hűvösbe húzódni, hanem a kedvenceink is megpróbálnak hűsölni egyet. Ebben mi is tudunk segíteni nekik.

Raffay Anikó – A háziállatok esetében a gazdi kötelessége hűsölési lehetőséget biztosítani, hiszen gondoljunk csak bele, ha nekünk kellene ebben az időben a tűző napon kikötve állni reggeltől estig… A friss ivóvíz biztosítása életbe vágóan fontos, hiszen a melegben gyorsan kiszárad a szervezetük – mondta el Raffay Anikó, békéscsabai állatvédő.

A napszúrástól is meg kell védenünk kedvenceinket, árnyékos búvóhelyre mindenképp szükség van a számukra. Még az alap tennivalók közé sorolnám azt is, hogy a kutyát meg kell fürdetni, illetve pancsolási lehetőséget biztosítani neki – mi is ezt tesszük a csabai kutyamenhelyen – tette hozzá.

A kutyák lihegéssel hűtik magukat, amely olykor nem elegendő, ilyenkor keresik a hűvös helyet, padlót, amelyen hűthetik magukat. Hasonló a helyzet a macskákkal is, nekik is közkedvelt helyük a hűvös padló.

Ugye nekünk is jól esik egy kis víz, átsétálni a párakapu alatt napközben, vizes papírzsepit tenni a tarkónkra? A lakásban tartott kutyák és cicák szívesen fekszenek egy nedves, nyirkos törölközőre, így csökkentve a testhőmérsékletüket.

– A beteg kutyusok, cicusok minden időjárási változásnak fokozottan ki vannak téve az emberekhez hasonlóan. Rájuk még inkább figyelnünk kell – hangsúlyozta az állatvédő.

Sajnos a nagy melegben sok kedvenc elpusztul, ha nem bírja a szervezetük a megpróbáltatást. Ezért is fontos, hogy odafigyeljünk a háziállatokra, hiszen nem csak emberek élnek a földön. Ha a gazda nem figyel kellőképpen kedvencére, az állatkínzás bűncselekményét követi el, amelyért akár két év szabadságvesztés is járhat.