„Bizonyos értelemben” frakcióvezetőként  jobban érezte magát Lázár János, mint Miniszterelnökséget vezető államtitkár, de szerinte Orbán Viktor mellett sokat lehet tanulni a kormányzásról. Lázár a 444-nek adott interjút.

 

Politikai értelemben a parlamenti vitát alakító frakcióvezetőség sokkal fontosabb, élvezhetőbb, mint a Miniszterelnökséget vezetni, ezért „bizonyos értelemben” frakcióvezetőként jobban érezte magát Lázár János – mondta a politikus a 444-nek adott interjújában.

Lázár azt mondta, a kormány nagyon nagy minisztériumokból áll, az ügyek megoldási képessége, a nagy rendszerek átalakításának kivitelezése pedig hagy maga után kívánnivalót. „Ha 2014-ben elnyerjük a választópolgárok bizalmát, ezt újra kell gondolni” – mondta Lázár, aki hozzátette, azt is újra kell gondolni, hogy milyen intézményrendszer osztja majd el a pénzt 2014-től. „Mi azt akarjuk, hogy az NFÜ helyett a minisztériumok határozzák meg, hogy mire költsük el azt a 7 ezer milliárd forintot, ami 2020-ig érkezik. Ezért az irányító hatóságok az NFÜ-től hozzájuk kerülnek, és a Miniszterelnökségen lesz a központi koordináció” – mondta. A politikus hozzátette, Orbán „kifejezetten elégedetlen” a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tevékenységével.

A törvénykezéssel kapcsolatban Lázár azt mondta, a kormány arra készül, hogy meg fogják támadni a földtörvényt, óriási vita lesz, bár ezt a törvényt olyan elemekből rakták össze, amit eddig általában az Európai Bíróság jóváhagyott. „A törvény meg fogja járni a magyar Alkotmánybíróságot is, hiszen ez egy súlyosan jogkorlátozó döntés lesz azáltal, hogy 9,5 millió magyar állampolgárt is kizárunk a földvásárlás lehetőségéből” – mondta.

Arról, hogy az árvíz miatt elmaradt Fidesz-kongresszuson a párt alelnökévé akarták választani, Lázár azt mondta, Orbán fejében az járhatott, hogy össze kellene kapcsolni a párt által képviselt politikai vonalat a kormány politikai vonalával. Mint mondta, az, hogy a pártból vagy a kormányból kormányoznak-e, mindig nagy kérdés, de most szerinte kétségtelen, hogy a kormány az erősebb. Hozzátette, az ő munkája része, hogy összehangolja a párt és a kormány szempontjait, és hol az egyiket, hol a másikat kell képviselnie a vitákban.

A miniszterelnökhöz fűződő viszonyáról Lázár azt mondta, Orbán Viktor „kemény főnök”. „Hivatalos viszonyom van vele, nem tartozom a baráti körébe, nem szoktam smúzolni, életemben nem voltam futballmeccsen sem még. Természetesen van egy személyes lojalitás bennem, másképpen nem csinálnám ezt a munkát” – mondta a politikus, aki azonban elismerte, kényelmesebb élete volt frakcióvezetőként, mert akkor elmondhatta, hogy mit gondol a világról. „Ehhez képest most van egy főnököm. A frakcióvezető sokkal szuverénebb. Másképpen tárgyal vele a miniszterelnök, mint egy beosztottjával.”

Orbán politikájáról azt mondta, szerinte komoly erénye, hogy az utca szempontjait be tudja vinni a kormányülésre. „Orbán Viktortól bőven lehet tanulni, az iskolapadba ültem vissza ilyen értelemben. Ha képes vagyok figyelni és tanulóképes maradni, akkor hihetetlen tapasztalatot szerzek arról, hogyan kell egy országot kormányozni. Akit ez érdekel, annak ez óriási kihívás, akit nem érdekel, annak ez a munka büntetés” – mondta.

Arra, hogy miniszterelnöknek készül-e, Lázár azt mondta, erre nem lehet válaszolni, de ambíciózusnak tartja magát. Ennek ellenére látva Orbán munkáját, megrémült.

Azt, hogy a kormány és a Fidesz kiállt Horváth István szekszárdi polgármester mellett, Lázár azt mondta, hogy „egy mindenkiért, mindenki egyért”, és mivel „ez csapatjáték”, ezért az ő dolga megvédeni. „A politikában nagyon sok baromságot lehet csinálni, és aki túl sokat követ el, az úgyis elbukik, de nem a frakcióvezető dolga, hogy a kést belevágja saját embereibe” – tette hozzá.

A trafikok elosztásának ügyét Lázár egyébként „rendszertani problémának” tekinti, szerinte ez azért van, mert a polgármesterek egyben országgyűlési képviselők is.

A Csányi Sándor túlzott hatalmáról tett korábbi megjegyzéseit Lázár továbbra is fenntartja, és szerinte Csányi és Simicska „összehasonlíthatatlanok”. „Az egyik kisegér, a másik meg elefánt. A kettő között nem lehet viszonyítási pontot találni” – mondta.