Az elmúlt években egyre nagyobb

 

probléma az energiaital függőség a fiatalok körében, akik észrevétlenül szoknak rá ezekre az italokra. Egy kecskeméti tanuló eldöntötte, hogy nem iszik többet energiaitalt. Két napig bírta az ital nélkül, ám ezután ágynak dőlt. Elmondása szerint remegett keze-lába, a pupillája kitágult, a vérnyomása leesett. Ekkor kérte meg anyukáját, hogy szaladjon el energiaitalt venni neki, aminek elfogyasztása után lett egy kicsit jobban. Később a Drogmentes Magyarországért Maraton egyik drogfelvilágositó előadását hallgatva jött csak rá arra, hogy energiaital függőségben szenved.

 

 

 

Míg a kábítószerben érdekelt körök a propaganda és marketingeszközök teljes tárházát bevetik annak érdekében, hogy a fiatalok számára nem csupán elfogadottá, de életmódjuk szerves részévé, divatossá tegyék a drogfogyasztást, addig az ellenkező oldalon alig hallható hangok jelzik csak, hogy valami „nincs rendben”.

Magyarországon az elmúlt évtizedben 95%-ról 8%-ra csökkent a drogmegelőzési programok száma, ezzel együtt 2007 óta a programok keretein belül elért diákok száma csökkenő tendenciát mutat. A még létező drogmegelőzési programok nagy része pedig inkább a biztonságos drogozásról nyújt tájékoztatást gyermekeinknek.

A felvilágosításra nagy szükség van Magyarországon, hiszen nagyon sok fiatal nem tudja, hogy a kezdeti „feldobottság” érzést (miután a szervezet toleranciát alakít ki a kábítószer hatóanyagával szemben) hosszú távon felváltja a szenvedés. Nem igazán ismert tény az sem, hogy – bár a vérből pár nap alatt kiürülnek – a zsír- és egyéb szövetekben lerakódva a kábítószerek hatóanyagai évekig, vagy akár egy életen át károsítják az egészségüket.