Közokirat hamisítás miatt megrovásban  részesítették a Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté  édesapját. Kocsis Sándor Abaújlakon alpolgármesterként vette ki részét abból az akcióból, aminek köszönhetően a 2010-es önkormányzati választások előtti napokban 30 választókorú állampolgárral gyarapodott az addig 90 fős falu lakosainak száma. Öt személyt jelentett be a Kocsis-család házába. Minderről az Átlátszó blog számol be.

Mint írják, az encsi rendőrkapitányság a 2010. október 3-i helyhatósági választásokkal összefüggésben ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. „Abaújlak községbe folyamatosan állandó lakcímre jelentkeztek be úgy, hogy az adott lakcímen nem laktak, életvitelszerűen nem tartózkodtak, így a bejelentkezésükkel közreműködtek abban, hogy a hatósági nyilvántartásba a valóságtól eltérő, valótlan adatok kerüljenek. Abaújlak községben az eredeti választói jegyzékben 81 fő választásra jogosult személy került rögzítésre, mely létszám 2010. október 2-án lezárt választási névjegyzékben 121 főre emelkedett” – állapította meg a tényállást 2012. december 12-i határozatában a szikszói ügyészség. A 2010. október 3-i önkormányzati választásokon az urnák előtt 121-ből 113 szavazó jelent meg.

A választások eredményét befolyásoló akciósorozat úgy történt, hogy nyolc abaújlaki ingatlanba az addig más Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, főképpen Szikszón élő lakosokat jelentettek be. „Legtöbb esetben az ingatlan tulajdonosai, haszonélvezeti jogosultja, mint szállásadók aláírásával ellátott bejelentkezési okiratok felhasználásával. Ezzel bűnsegédként közreműködtek abban, hogy a hivatalos hatósági nyilvántartás valótlan adatokat tartalmazott” – közölte az ügyészség. A harmincegy gyanúsított közül az egyik Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, Józsefváros polgármesterének édesapja volt. Kocsis öt személyt jelentett be idősebb fia, Kocsis Gergely András – a Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté testvére tulajdonában lévő abaújlaki házba. A Völgy utca 16. szám alatti ház tulajdoni lapja szerint az ingatlant 1994-ben vásárolta Kocsis Máté, 2009. januárban lett a testvére tulajdona, ekkor szerzett rajta haszonélvezeti jogot édesapja. Az ügyészségi határozat megemlíti, hogy Kocsis Sándor a bűncselekmény elkövetését, a fiktív bejelentéseket elismerte.

Bár az Átlátszó cikk folyamatosan Abaújlakot említi, lényegében Szanticskáról van szó, amely közigazgatásilag Abaújlakhoz tartozik.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.