Már fél éve tárgyalásra készen várunk minden olyan demokratikus erőt, amely az Orbán-rendszer leváltásáért küzd és a magyar emberek érdekében hajlandó az összefogásra.


Az MSZP eddig kétszer kezdeményezte, hogy az ellenzék folytasson átfogó tárgyalást a választási együttműködés tartalmi, szervezeti és személyi kérdéseiről. 2012 novemberében és 2013 áprilisában is azt javasoltuk, hogy fogjunk neki mielőbb. Számos párttal és civil szervezettel ez már megtörtént.

Nem rajtunk múlt, hogy eddig nem ültünk asztalhoz Gordon pártjával. Az így elvesztett idő nem hozható vissza, de többé nem ajándékozhatunk a Fidesznek heteket, hónapokat. Az ellenzéknek át kell vennie a kezdeményezést. Ennek alapfeltétele, hogy mindenki csatlakozzon a már elkezdett tárgyalásokhoz. 

Az Együtt-2014 pénteken megküldött téziseire fontos tárgyalási dokumentumként tekintek. Bár érdemes hozzátenni: eddig is ismertük a pártszövetség álláspontját ezekben a kérdésekben. A mi programjaink is jó ideje nyilvánosak. Pártelnökként kimondottan büszke vagyok arra, hogy az MSZP a teljes kormányzati spektrumot lefedő programcsomaggal rendelkezik. Eleve arra készültünk, hogy e programokat a demokratikus ellenzéki partnerekkel megvitatjuk. E vita első fázisa már le is zárult. Az együttműködési tárgyalások folyamán január óta több kérdésben közös álláspontra jutottunk. Az általunk képviselt programpontok mellett jópár párt és mozgalom sorakozott már fel. Ettől még persze nyitottak vagyunk újabb és újabb szervezetek javaslataira is. Van, amiben könnyebben tudunk engedni, másban nehezebben, és van, amiben semmiképp, de ez a tárgyalások természete. Erre készültünk, sosem gondoltuk, hogy másképp kellene történnie.

A Bajnai Gordon által megküldött tézisek összehangolhatónak látszanak az MSZP programjával. Ez nagyon jó hír. Örömmel jelzem, hogy az Együtt nyitott kapukat dönget az MSZP-nél, mikor az ügynökakták nyilvánosságát és a korrupcióellenes intézkedések témáját veti fel. Az állambiztonsági iratok kapcsán az MSZP a teljes nyilvánosság híve. Jómagam már 2005-ben a teljes nyilvánosság szükségességéről beszéltem az országgyűlésben, személyes elkötelezettségem azóta csak erősebbé vált. Ami a korrupció elleni fellépést illeti, az MSZP évek óta készen áll arra, hogy a Transparency International Magyarország által javasolt korrupcióellenes törvényi változtatásokat törvényerőre emelje. A kezdeményezés mindig a Fideszen bukott el. 

Mindemellett nem titkolom el azt a véleményemet sem, hogy az ügynökaktáknál fontosabbnak tartom a szegénység elleni küzdelmet, a gazdasági növekedés beindítását, a kis- és középvállalkozások versenyhelyzetének javítását, a valódi munkahelyek létrehozását. Radikálisan javítanunk kell a nők és a nyugdíjasok, illetve az oktatás és az egészségügy helyzetén. Ezen áll vagy bukik Magyarország sorsa.

Mindent egybevetve úgy látom, hogy a szakpolitikák nagy többségében hamar meg tudunk majd állapodni.

Azt viszont külön kiemelném, hogy eszünkbe nem jut restaurálni a 2010 előtti állapotokat, amitől Gordon fél (erről egy interjúban nyilatkozott nyomatékosan), hiszen pont ennek elkerülését célozta meg a mi sokarcú megújulásunk. Azzal tehát szembe kell néznünk, hogy nyilván lesznek komoly vitáink. Az Együtt-tel szemben mi nem hisszük, hogy az alaptörvény korrekciója elég lenne az Orbán-rendszer meghaladásához. Az alaptörvény autokrata, rosszindulattól vezérelt, káros, menthetetlen és megjavíthatatlan. Foltozgatása helyett az MSZP széles társadalmi konszenzuson alapuló új legitim alkotmány megalkotását kezdeményezi. Ez jelentős különbség az MSZP és az Együtt-2014 között.

Lehetnek vitáink a személyi jövedelemadó kapcsán is. Bajnai Gordonék kétkulcsos elképzelésével szemben mi, szocialisták erősen progresszív háromkulcsos rendszerben gondolkodunk.

Meg kell vitatnunk a Paksi Atomerőmű bővítésének kérdését is. Az MSZP nem elfogult egyik álláspont irányában sem. A társadalmi és gazdasági feltételek körültekintő vizsgálata után kell döntenünk arról, bővítsük vagy sem az erőművet.

Ugyancsak vita témája lesz az ingyenes felsőoktatás ügye, amelyet mi lehetségesnek és szükségesnek tartunk. Szerintünk azt a konstrukciót kell kialakítanunk, amely a hallgatók számára befizetés nélkül teszi hozzáférhetővé a legmagasabb szintű tudás megszerzését – első körben az első évfolyamon -, miközben a felsőoktatási intézmények költségvetési helyzete is stabilizálódik.

Lélekben fel kell készülnünk arra, hogy a tartalmi részek lezárását követően a választási együttműködés szervezeti és személyi feltételeiről szintén meg kell állapodnunk. Ez nem arról szól, ki kit nyom le. Hanem arról, hogyan tudunk a legtöbb szavazóhoz eljutni, s miképp tudjuk minél több képviselői helyre váltani a közösen megszerzett voksokat. Ez nem személyes ügy, hanem közös felelősség. „Minden szervezetnek, amelyik részt vesz majd ebben az összefogásban, fontos felelőssége van abban, hogy kiket jelöl. Minden szervezetnek olyan személyeket kell jelölnie, akik elősegítik a győzelmet, és nem hátráltatják. Ez természetesen ránk is vonatkozik, és ezt a garanciavállalást és felelősséget várom el a szövetséges szervezetek vezetőitől is.” Gordon talán nem is tudja, mennyire egyetértek e szavaival. Legyen akkor így: ne hátráltassuk az összefogást, erre vállaljunk felelősséget, adjunk kölcsönösen garanciát.

Jól ismerjük egymást. Van miről tárgyalnunk. Megalapozott a remény, hogy ha végre tárgyalni kezdünk, gyorsan és eredményesen zárhassuk le a folyamatot. Mi itt vagyunk. Erre vártunk. Ideje belefogni. Ideje összefogni. Magyarország megérdemli a változást.

Mesterházy Attila, MSZP elnök