A finalisták produkcióját elnézve  nagyjából a műsor felénél egyértelmű volt, hogy az idei Britain’s Got Talentben komoly esélye van a magyaroknak a győzelemre, annak ellenére, hogy sosem voltunk a brit korona alattvalói. Hiszen a BGT-ben, ahogyan az a közönségszavazós tehetségkutatós showműsorokban lenni szokott, nem a kőszívű zsűri dönt a győztesről, hanem az utca népe: így lehetett tavaly egy kutya az első.

És Angliában már az egykori Hip Hop Boyz-tag Szűcs Zoltán hetekkel ezelőtti műsora, a hazatérő katona árnyjátéka után is a könnyeit törölgette mindenki. Így a szombat estére időzített Erzsébet királynős-brit lobogós performansznál egyértelmű volt, hogy az érzelmileg túlcsordult nézők homályos szemekkel és remegő kezekkel fogják az sms-ek millióit küldeni a magyar csapatnak.

Az Attraction árnyszínházat pár éve kihajították a Britain’s Got Talent magyar megfelelőjéből, a Csillag születikből, de ők nem keseredtek el. Betámadták inkább a többmilliós nézőtáborral bíró szigetországi verziót, ami már 2005 óta rendszeresen megőrjíti az ottani tévénézőket. Az első csatájukat április 13-án nyerték meg: kicsit talán giccses, de mindenképpen látványos árnyjátékukat állva tapsolta meg a tehetségkutató zsűrije és persze a stúdió szipogó nézőközönsége is.

Május 26-án robbant a következő Attraction-atombomba. 175 beválogatottból sikerült bekerülniük a 45 továbbjutó közé, így ekkor már a teljes magyar média arról áradozott, hogy az egykori Hip Hop Boyz-tag Real Actionnek nem is kell egykori harcostársaihoz, Levy T-hez és O.G Duckhoz hasonlóan, 40 évesen is a fején pörögnie a retrópartikon ahhoz, hogy bekerüljön a sajtóba.

 

A show fináléjában, a legjobb 11 tehetséget felvonultató szombati döntőben végül mindenkit legyőztek, hiába szállt ringbe ellenük kisiskolás kórus ( Pre-Skool) és több jóhangú tinisztár (Asanda, Gabz, Arixsandra), sőt, még a fergeteges poénokat szóró hasbeszélő, a zsűri bábjaival poénkodó Damon Scott is elvérzett.

A nyolc induló kiszórása és az ünnepélyes dobogóra jutás után az árnyszínháznak a kerekesszékes viccmesélő kisfiúval, Jack Carrollal és az operaénekesnek beöltöző, de nem túl tehetséges ikrekkel (Richard & Adam) kellett megküzdenie a nézők szavazataiért. A briteket pedig nem érdekelte, hogy idén nem is britek nyerik a tehetségkutatót (persze erre már a zsűri előzetes áradozása és az ottani Blikk, a Sun „Hungary”s Got Talent”-szóvicckampánya is ráerősített), a nézők egyszerűen olvadozva küldték a szavazatokat a minden nyelven érthető Attraction-előadásra. Ami még a legendásan cinikus zsűritag, a britek Puzsérjának számító, Simon Cowell kőszívét is meghatotta: „Jack Carrollt látva azt hittük, megvan a nyertes. Tévedtünk, ti vagytok a legjobbak.” Szerintünk is. Meg van bocsátva minden béna táncmozdulat és kínrím a Hip Hob Boyz-os időkből!

A Metro londoni kiadása szerint Simon Cowell már a döntő előtt is beígért az Attractionnek egy Las Vegas-i szerződést. Ehhez most 250 000 fontnyi nyereményt vághatott zsebre a csapat, kötelező jelenésük lesz II. Erzsébet királynő előtt és persze a hírnevük is az egekbe szökött a győzelemmel: hetekig egymás után fogják adni az interjúkat a brit és a magyar médiamunkásoknak. Már ha lesz idejük egyáltalán nyilatkozni a hirtelen nyakukba szakadó fellépésáradat szünetében.