A Nemzeti Összetartozás Napja vs. Gyásznap. Döntsd  el milyen a beállítódásod! Nekem személy szerint szimpatikusabb az első. Miközben tudom, hogy mi történt 1920. június 4-én. Végre eljutottunk oda, hogy elkezdjük feldolgozni, kibeszélni, aztán pedig lezárni, de nem betemetni. Túllépni rajta. Fontos, hogy az állam tudatosítsa az állampolgáraiban, hogy ezen a napon az ország nagy árat fizetett a szabadságáért.  Ezért legyen példa a mindenkori magyar politikának, hogy bármi lehet a diplomáciában, ha rosszul sáfárkodnak és büszkeségből reagálnak a dolgokra. Az ellenfél agyával kell gondolkodni. A sakk is pont erről szól. Az nyer, aki kitalálja a másik gondolatát.

Az iskolákban oktassák, mert könnyen felejtünk, nem volt az olyan túl rég, a nagyszüleink, dédszüleink életét gyökeresen átalakította.  A „vagyont őseink elkártyázták”, de nekünk meg kell bocsátani, elfelejteni azonban nem szabad.
A Nemzeti Összetartozás Napja vs. Gyásznap. Az elsőnek pozitív üzenete van, a második fogalom szomorúságot sugall. Van már nekünk Október 6.
A „Ki a hibás?”-on rágódni felesleges mert előrébb nem viszi a dolgokat. Az idő majd úgyis megoldja. Megszűnt a Masayk és Benes Csehszlovákiája, megszűnt Nagy-Jugoszlávia, megszűnt a Szovjetunió. Semmi sem marad változatlan.
Előrébb az viszi az ország ügyét, ha jólét van, nincs államadósság, dolgoznak az emberek és van munka, nem lopnak a politikusok és a hozzájuk köthető gazdasági érdekeltségek, ha nincs korrupció, ha a jog az ártatlant és nem a bűnöst védi. Ekkor fejlődik az ország, ekkor jutunk egyről a kettőre. De amíg nem így van, vagy valamelyik is hibádzik a felsorolásból, akkor még van tennivaló.
De ne felejtsétek el, a nép mindig bölcs! Van akit leejt és van akit felemel.
A Nemzeti Összetartozás Napja vs. Gyásznap. Az első fogalom végre az emberekről szól és nem a területről. Sokkal erősebbek vagyunk, ha összefogunk, mint ha szétaprózva élünk tucatnyi országban. Ez annak is üzenet, aki szegénységben és elnyomatásban élt a volt Szovjetunióban és jelenleg is az utódállamában él, de annak is aki Argentínában, vagy Ausztráliában jómódban él. Egy biztos ugyanúgy énekli szilveszterkor a magyar himnuszt.
Az egy, az gyenge a sok viszont erős. Ahogy egy vékony ágat könnyedén el lehet törni, de sok vékony ágat összefogva már sokkal, de sokkal nehezebb eltörni. Ez lehet az üzenete az összetartozásnak.