Szerdán este nem sokkal kilenc  óra előtt erős földrengés volt Vác térségében, amit a beszámolók szerint Pestszentlőrincen, Érsekvadkerten, Romhányon, a szlovákiai Ipolybalogon, Nőtincsen, Balassagyarmaton és még Székesfehérváron is érezni lehetett.

 

 

Az MTA CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium első tájékoztatása szerint 20 óra 45 perckor keletkezett a Richter-skála szerint 4,0-s magnitúdójú rengés úgy 10 kilométerre Balassagyarmattól. Az intézet a Facebook-oldalán erős rengésnek nevezte az eseményt, aminek magnitúdóját később 4,2-re módosították. Egy potsdami kutatóintézet 4,3-as rengést mért.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-nek elmondta, hogy Nógrád megyéből károkról is érkeztek bejelentések a katasztrófavédelem ügyeleteire. A balassagyarmati tűzoltók egyik egysége már elindult felderíteni a károk mértékét, egyelőre házakon keletkezett kisebb repedésekről van információjuk. A katasztrófavédelem soron kívül ellenőrzi a földrengés által érintett térségben lévő védműveket és veszélyes üzemeket.

Az éjszakai órákra kiderült, hogy az Érsekvadkerttel szomszédos Szátokon egy régi parasztház fala megrepedt, a lakóknak el kellett hagyniuk az épületet, amit most statikus vizsgál. A közeli Rétságon egy kis ideig nem működtek a vonalas telefonok. Balla Mihály, a térség Érsekvadkerten élő parlamenti képviselője az MTI-nek azt mondta, a rengés fél-egy percig tartott, a településen az emberek azt érzékelték, hogy remegnek a házak, mozgott a fotel, kinyíltak a szekrényajtók, egy-két tárgy leesett a polcokról.