A francia GDF Suez és a Tigázt  tulajdonló olasz ENI jelentkezhetett a kormánynál eladói szándékkal, számolt be a Népszabadság és a Magyar Nemzet, miután Németh Lászlóné kedden azt mondta, két energiaszolgáltató jelentkezett a kormánynál, hogy tárgyalnának vagyonelemek eladásáról. Egyikük a veszteséges cégétől szabadulna, cserébe további fejlesztéseket ígért.

 

Az ENI feltételezhetően az állami árszabályozás miatt jelentős veszteségeket okozó lakossági ellátást szeretné abbahagyni, szóba kerülhet az egyetemes szolgáltató, de akár még az elosztóhálózat eladása is. A Népszabadság szerint a Tigázon túl a legtöbb piaci információ a francia GDF Suezt környékezte, de társasági források a feltételezést lapnak cáfolták.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a Népszabadság kérdésére azt is mondta, hogy az nem elfogadható, ha a cégek csak a veszteségeket adják át az államnak. Elmondta, a következő, 10 százalékos rezsicsökkentést mindenképpen meglépi a kormány, a cégek eldönthetik, hogy „tovább jönnek-e velünk azon az úton, amit elkezdtünk”.

Nem ez volt az első nyílt hadüzenet a kormány részéről az energiacégeknek, tavaly, még miniszterként Matolcsy György is többször jelezte, egy idő után a multik maguktól fogják majd visszaadni a privatizációkor megvásárolt cégeket, mert „olyanok lesznek a feltételek.”