A gyártók egy másik csoportja  nem új vegyületek neveit nyomtatta a dobozra, hanem még ennél is radikálisabb lépésre szánta el magát: energetizáló hatás nélküli energiaitalokra cserélte le termékeit. Így a bio Hellben matetea-kivonat helyettesíti a koffeint. Ugyanezzel a recepttel tereli el a figyelmet a Watt Natura, igaz, ők a mate mellett zöld teából is raknak bele egy pár cseppet.

 

A piac egyik legerősebbje, a Bomba 15 mg-ra csökkentette az ital koffeintartalmát, így az csak kicsit erősebb, mint a 11 mg-ot tartalmazó Coca Cola, amelynek mámorító hatásától 1967-ig óvta a magyar lakosságot a kormány. Ugyanez a helyzet az Adrenalin összes termékével (15mg/100 ml), egyet kivéve, amelyben meghagyták a 32-es dózist. A Spar Budget Energy Colája pedig 26 mg-mal próbálja túlpörgetni a magyarokat.

Egy cég húzogatta meg Matolcsy György virtuális bajuszát: a Hell Strong nem 32, hanem 38,5 mg koffeint mert az italába keverni. Nem lennénk a helyükben.

A Bomba, a Hell és a Red Bull illetékeseit kérdezve megtudtuk: a csipszadó hatására visszaesett a forgalom, a Hell vezetői szerint 4 százalékkal. Ez szerintük az áremelkedésnek tudható be: a Hell és a Red Bull ára nagyjából 10 forinttal emelkedett dobozonként. A gyártók egyöntetűen úgy vélték: a taurin eltűnése nem érintette a vásárlókat, a forgalomcsökkenésért a magasabb ár felel. index.hu