Az MSZP országos választmányának zárt ülésén elhangzott kérdésre válaszolva a szocialisták elnöke azt mondta: mind az ország, mind az MSZP számára „élet-halál kérdés”, hogy az ellenzék 2014-ben vereséget mérjen a Fideszre, ő maga pedig elvállalná a miniszterelnök-jelöltséget, ha ehhez megkapja pártja bizalmát.

A zárt választmányi ülésen Mesterházy Népszabadságnak adott csütörtöki interjúja nyomán merült föl a miniszterelnök-jelöltség kérdése. Az interjúban a pártelnök azt mondta: az MSZP azért szorgalmazza az ellenzéki erők összefogását 2014 előtt, hogy a következő választáson legyőzze a Fideszt, „mert e nélkül nincs lehetőség a gazdaság rendbetételére, a szegénység csökkentésére, a munkahelyteremtésre, a tisztességes bérek elérésére”.

A napilap érdeklődésére a pártelnök kijelentette, hogy az MSZP-nek döntő szava lesz a közös ellenzéki kormányfőjelölt kiválasztásában. Mesterházy interjújában azt mondta: a Szocialista Párt „joggal lép fel azzal az igénnyel, hogy meghatározó szava legyen a miniszterelnök-jelölt kérdésében. Ezt a jogot elvitatni a szocialista párttól politikai, stratégiai tévedés. Miközben egyenrangú partnerek között történik majd a szövetségkötés, nem azonos súlyú partnerek között köttetik a megállapodás.” Arra a kérdésre pedig, hogy személy szerint ambicionálja-e a kormányfő-jelöltséget, azt válaszolta: „ambíció nélkül nincs vezető”.

A választmány tagjai közül többen feltették a kérdést az MSZP elnökének, hogy a fentiek alapján vállalná-e Orbán Viktor kihívójának szerepét. A hvg.hu több választmányi tagtól úgy értesült, hogy a kérdésre Mesterházy Attila azt mondta: ha felkérést kap, vállalná a megmérettetést 2014-ben a jelenlegi miniszterelnökkel, és az ellenzéki oldalon sem riad vissza semmilyen versenytől.

www.hvg.hu