Semmilyen nyomát nem találják Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek a Kancsendzöngán, ez pedig azt jelenti, hogy a magyar hegymászók már biztosan nincsenek életben. A nepáli turisztikai minisztérium bejelentette: egy tíz serpából álló csapat próbálja meg felderíteni, hol szenvedhettek balesetet a magyarok. Egy spanyol hegymászó ugyanakkor 8300 méterről visszafordult, mert kockázatosnak és kötelek hiányában veszélyesnek is találta az utolsó, kevesebb, mint 300 méternyi magasság megmászását.

„Ennyi időt nem lehet kint tölteni 8000 méteren, úgy legyengülve pláne. Ebbe bele kell törődni” – ezt írta jelentésében az expedíció blogján Kollár Lajos, az expedíció vezetője a Kancsendzöngáról.

Az expedíció két tagjával, Erőss Zsolttal és Kiss Péterrel kedden szakadt meg a kapcsolatuk. A két hegymászó a 8586 méteres Kancsendzöngát mászta meg, leereszkedés közben, 8000 méter körüli magasságban tűntek el.

Az expedíció serpákat bérelt, hogy kutassák fel a két hegymászót, de a mentést több dolog is nehezítette, többek között az is, hogy a szóba jöhető serpák egy szintén bajba jutott koreai hegymászócsapat mentésén dolgoztak. A mentőknek Zsoltékat is meg kellene találniuk, ha élnek, de nyomuk sincs. „Ha a sátrakban nem voltak, rádión nem jeleztek, és látni nem lehet őket a négyes tábor feletti csúcsrészeken sem, akkor ott vége!” – jelentette Kollár az expedíció blogjának.

Kolláréknak pénteken reggel el kell hagyniuk az alaptábort, mert jön a monszun. Öt-hat nap múlva érnek Katmanduba. Ez azt jelenti, hogy végképp lemondanak arról, hogy a társaik nyomára bukkanjanak.

Szerdán este Erőss Zsolt felesége is azt mondta a Sportklubnak, hogy már nem bízik semmiben, letett arról, hogy a férje élve előkerüljön, és nem látja értelmét a további mentőakcióknak sem. „Ismerve a himalájai viszonyokat, és azt, hogy milyen állapotban volt, arra következtetek, hogy agyödémát kapott” – mondta Erős felesége.

Közben megszólalt Carlos Soria spanyol hegymászó, aki szintén az expedíció tagja volt. Időben kockázatosnak és kötelek hiányában veszélyesnek is találta az utolsó, kevesebb mint 300 méternyi magasság megmászását. Ezért nagyjából 8300 méter magasan úgy döntött, visszafordul a Kancsendzöngáról, a magyarokkal ellentétben végül nem kockáztatta meg, hogy felmásszon a csúcsig. Utalt egyúttal arra, hogy véleménye szerint érdemi mentőakció nem folyik az eltűntek keresése érdekében.

atv.hu