Erőss Zsolt felesége nem szeretné hazahozatni férje holttestét. Szerinte nem változtatna a helyzeten, ha hazai földbe temetnék – írja a Bors. Klausmann Viktor, Kiss Péter főnöke és barátja mindeközben a Blikknek arról beszélt: a fiatal hegymászó hősként halt meg, és nem gondolt magára, amikor társa megmentésére indult.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, nem keresik tovább Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászókat. Ahogy a Kancsendzönga expedíció vezetője, Kollár Lajos csütörtökön fogalmazott: bele kell törődnünk, hogy már nem élnek.

Erőss Zsolt felesége, Sterczer Hilda a Borsnak azt mondta: ha tehetné, sem akarná biztosítással hazahozatni férje testét. „A tapasztalat azt mutatja, hogy az így eltűntek felszerelései közül kerül néha elő valami esetleg tíz, húsz, harminc év múlva, amikor egy gleccser kidobja. Testre nem emlékszem, hogy lett volna rá példa. És ha előkerülne, én akkor sem engedném, hogy hazahozzák. Nem hiszem, hogy bármit is változtatna a helyzeten, ha hazai földbe temetnénk Zsoltot. Inkább maradjon a jég örök birodalmában.”

A lap úgy tudja, Erőss Zsolt Ausztriában kötött biztosítást, de a szerződés hatezer méter felett történő baj esetén nem fizet. „Ott és a világon mindenhol csak hatezer méterig érvényesek ezek az életbiztosítások. Addig viszont teljeskörűen. Ebben az is bennefoglaltatik, hogy ha valakit baleset ér, akkor helikopteres mentés indul érte, és teljes orvosi ellátás is jár. E fölött a ritka levegő miatt a helikopter már működésképtelen” – magyarázta Erőss felesége.

„Hősként halt meg”

Mindeközben a Blikk arról ír, hogy Erőss Zsolt társa, Kiss péter nem gondolkodott a saját életéről, amikor egy másik emberét kellett megmentenie. Ezt Klausmann Viktortól, a Kékes-Kutató Mentő Alapítvány vezetőjétől tudták meg. Ott dolgozott Kiss Péter is.

„Emberileg és sportolóként is mindent megtett Zsoltért. Úgy gondoljuk, Peti igazi hősként halt meg” – mondta el véleményét az expedícióról szóló hírek alapján a korábban tévésként dolgozó Klausmann.

Az alapítvány vezetője azt is hozzátette: ha hazatérnek az expedíció tagjai, akkor a rádióbeszélgetéseket szakemberek fogják elemezni, hogy kiderüljön, mi történt pontosan.

Erőss Zsolt és Kiss Péter eltűnését szerdán délelőtt jelentették be. A két magyarnak hétfőn sikerült feljutnia a Nepál és India határán található, 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára. Ezután azonban kimerültséggel küzdöttek, és a lefelé vezető úton el is szakadtak egymástól. Erőss Zsoltot és Kiss Pétert nem találták meg a mentésükre küldött serpák sem a 7600 méteren lévő 4-es táborban, sem a környékén. Kedd délután óta minden rádiókapcsolat megszakadt a mászókkal.

A Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozatot Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Mécs László indította el a 2002-es sikeres Everest-mászás után azzal a céllal, hogy a világ mind a 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsára jusson fel magyar hegymászó.