Katasztrofális pusztítás okozott  hétfő délután egy tornádó Oklahoma City egyik elővárosában, Moore-ban, rengeteg a halott – jelentette az NBC televízió. A forgószél két általános iskolát földig rombolt és számos lakóházat megsemmisített az Oklahoma Citytől délre fekvő településen. Legalább egy épület lángokban áll.

A CNN magyar idő szerint hajnal háromkor legalább 51 halottról ír, de a bejelentett halottak száma percről percre emelkedik.

Az amerikai meteorológiai szolgálat előzetes adatai szerint a Moore-ra lecsapó tornádóban a szél sebessége elérte a 320 kilométert, ezzel a forgószél erősségét a Fujita-Pearson skálán EF-4-es fokozatúnak minősítették. A legerősebb, EF-5-ös tornádók 322 kilométeres szélsebességnél kezdődnek.

A Moore-ról készült első élő légi felvételek háborúsra pusztításra emlékeztettek: több háztömbnyi területen csak romok és autóroncsok maradtak. A településen egyébként 1999-ben egy olyan tornádó pusztított, amelyben a szél sebessége abszolút világrekordot állított fel.

Az amerikai meteorológiai szolgálat a vihar átvonulása előtt röviddel tornádó-vészhelyzetet hirdetett Oklahoma City vonzáskörzetében, ahol az elmúlt néhány óra leforgása alatt három tornádót is észleltek. Az igen ritkán kiadott figyelmeztetés azt jelentette, hogy az érintett övezetben súlyos pusztításokra és áldozatokra lehet számítani.

Tíz államon vonul át

Az amerikai meteorológiai szolgálat hétfőn jelentette, hogy tízre emelkedett azoknak az államoknak a száma, amikben tornádó vonul át, vagy forgószél fenyeget az Egyesült Államok középső vidékein. A forgószelek eddig legkevesebb két ember – két hetvenes férfi – halálát okozták és legkevesebb 39-en megsérültek a legtöbben kidőlő fáktól vagy letört ágaktól.

Missouriban a veszélyeztetett települések közé tartozik Joplin, ahol két évvel ezelőtt 161 emberéletet követelt egy tornádó. A városban szerdán készültek megemlékezni a tragédia évfordulójára.

A legnagyobb károkat eddig Oklahoma szenvedte el, ahol házak százai dőltek össze vagy sérültek meg, és több ezren maradtak áram nélkül. Az állam 16 megyéjét katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították.

Kansasban 11 ezren maradtak áramellátás nélkül.

Texas, Oklahoma, Arkansas, Kansas, Missouri és Illinois területén 10, Wisconsinban, Indianában, Michiganben és Iowában 5 százalékos a tornádók előfordulásának valószínűsége.

Iowában, Oklahomában, Kansasban és Illinoisban több mint kéttucatnyi tornádót észleltek. Georgiától Minnesotáig jégeső pusztít, a lehulló jégdarabok nagysága helyenként eléri a teniszlabdáét.

Az idei tornádószezon szokatlanul nyugodtan kezdődött, mígnem a múlt héten egy átvonuló forgószél hat ember halálát okozta a texasi Granburyben.