Árat emel a MÁV-Start Zrt., ugyan a május 15-től életbe lépő változás hivatalosan nem jegyáremelés, hanem a „gyorsvonati pótjegy” bevezetése. Megszüntetik a 65 év felettiek ingyenes utazását is a gyors- és sebesvonatokon.

 

Május 1-jén este adott ki közleményt a MÁV-Start Zrt. arról, hogy új, gyorsvonati pótjegyet vezetnek be Magyarországon, május 15-től. A pótjegyet egyes gyors- és sebesvonatokon (összesen 258 járaton) kötelező váltani, ára pedig kilométer övezetenként változik, azaz gyakorlatilag minél messzebb utazunk, annál drágább. Száz kilométerig 150 forinttal kell többet fizetnünk, 500 kilométer felett pedig 735 forint a díj – írta a Pénzcentrum.hu. Ezeken a vonatokon a pótjegyet a nyugdíjasoknak is fizetni kell.

A vasúttársaság által publikált táblázatból egyértelműen kitűnik, hogy a legforgalmasabb gyorsvonatok utasainak kell majd pótjegyet fizetniük, például a Budapestet a megyeszékhelyekkel, nagyvárosokkal (Miskolc, Nyregyháza, Debrecen, Sátoraljaújhely, Sopron, Szombathely), vagy épp a Balatoni régióval összekötő járatokon.