Bringázz Ausztriában: Dél-Karintia kedvcsináló

A legtöbb napsütéses óra  Ausztriában, Európa legmelegebb fürdőtavai és ideális fekvés Szlovénia és Olaszország szomszédságában. A Klopeiner See – Dél-Karintia régióban a családok, az aktív kikapcsolódásra és az élményteli ellazulásra vágyók egyaránt megtalálhatják számításaikat.

 

A Klagenfurti-medence, a Karavankák, a Saualpe és a Koralpe által határolt vidéken mindenki új energiával töltődhet fel. 1246 kilométernyi kerékpárút és 800 kilométernyi túraútvonal gondoskodik az aktív időtöltésről. A „Karintiai tavi fitnesz” (2013. május 13-től szeptember 16-ig) középpontjában a kerékpározás áll: a különleges kezdeményezés keretén belül hétfőtől péntekig különböző nehézségi fokú, szervezett kerékpártúrákat kínálnak az üdülővendégeknek. Az egyes kirándulásokat okleveles túravezetők kísérik és a nehézségi foktól függően 2–4 óráig tartanak. A különlegesség az egészben: a régió üdülővendégei ingyenesen vehetnek részt a „tavi fitnesz” kerékpártúrákon. Természetesen a kiránduláshoz kerékpárok is rendelkezésre állnak, amelyek némi díjfizetés ellenében kölcsönözhetőek.

Újdonság: családbarát kerékpártúrák

 

Az 54 kilométer hosszan kanyargó útvonal a régióban található hat fürdőtavat köti össze egymással. Az élményekben gazdag egynapos kirándulás ideális választás családoknak. Mivel a tavak már májusban felmelegednek 24 ºC-ra és ezt a hőmérsékletet egészen késő szeptemberig meg is tartják, a spontán fürdőzéseknek semmi sem áll az útjában. Emellett olyan hangulatos helyek csábítanak pihenőre, mint például a Hudl vendégház kerthelyisége vagy a gösselsdorfi Tina borozó. A tempótól függően maradhat egy kis idő a Turnersee partján található madárpark (több mint 300 különböző madárfaj) vagy a Sablatnigmoor Természetvédelmi Terület több mint 200 növény- és állatfajának megtekintésére is. A különleges természeti élmények mellett itt lehetőségünk nyílik lábaink átmozgatására, kinyújtóztatására. Akit a kulturális látnivalók érdekelnek jobban, az tehet egy rövid kitérőt a Globasnitz Zarándokmúzeumhoz vagy az Eberndorf apátsághoz. Az egyházi épületegyüttes története a XII. századig nyúlik vissza, így a történelmi falak között megtekinthető kortárs kiállítás sajátos kontrasztot képez az apátság történelmi légkörével szemben. Az útvonal összesen 595 méternyi emelkedőt és 593 méternyi lejtőt foglal magában, így minden különösebb erőfeszítés nélkül megtehető. 95 százalékban kerékpárúton és kisforgalmú mellékutakon vezet, mindössze 2 kilométer hosszan kell murvás talajon tekerni. A tiszta menetidő kb. 4 óra. A gyakorláshoz érdemes megtenni a 3-tó túrát, amely mindössze 18 kilométer hosszú, St. Kanzianból a Kleinsee/Turner See irányába vezet az útvonal, majd tovább az idilli Jauntalon át.

A sportos kihívásra vágyók a Dél-Karintiai síkságról nekivághatnak a Petzen vagy a Koralm hegycsúcsainak, amelyek a fárasztó kapaszkodást követően csodás kilátással ajándékozzák meg a kerékpárosokat. A napsütötte délvidéken a szó szoros értelmében határtalan kerékpáros élmények várják az üdülővendégeket, akik akár Szlovéniába is ellátogathatnak kerékpárjukkal. Igazán különleges kalandokat ígér a „Bányakerékpározás”, amelyre a Petzen- hegység egy elhagyott bányájában nyílik lehetőség. Sisakkal és homloklámpával felszerelkezve, egy vezető kíséretében kerékpározhatunk a föld alatti járatban. A kirándulást a Bányászmúzeumban tett látogatás teszi teljessé.

nleges ajánlat a hegyikerékpárosoknak és mindazoknak, akik szeretnék kipróbálni ezt a sportágat

 

ÚJ! Júliusban nyitja meg kapuit Ausztria első 12 kilométer hosszú Flow Country ösvénye hullámvasút-élményt biztosítva hegyikerékpárosoknak, amely egyben Európa leghosszabb ilyen típusú hegyikerékpáros útvonala. Egy egészen új típusú hegyikerékpáros szakasz ez, amelyet kezdők (akár gyermekek is) és profi k egyaránt használhatnak. A kezdőknek külön gyakorlópálya áll a rendelkezésére a völgyállomásnál, ahol a gyermekek is ismerkedhetnek a sportággal. A kabinos felvonó segítségével a kerékpárosok roppant kényelmesen, mintegy 15 perc alatt juthatnak fel a hegyre.

Hegyikerékpárral a Lavanttalban

A Koralpe és a Saualpe csodás természeti környezetében mintegy 450 kilométernyi jelzett hegyikerékpáros útvonal található. Nincs olyan biker, aki ellent tudna állni ennek a változatos és feledhetetlen élményeket garantáló kínálatnak. A könnyű hegyikerékpáros ösvényektől a nehéz szakaszokig, a kerékpárbarát fogadóktól a borozókig minden az üdülővendégek kényelmét és felhőtlen kikapcsolódását szolgálja.

 

A Dráva kerékpárút egy csaknem 70 km hosszú szakasza…

… Karintia napsütötte szegletén át vezet. A Dél-Tirolból induló folyóparti kerékpárút egészen Szlovéniáig tart, és egy része Dél-Karintia változatos és sokszínű tájegységein át egészen a Lavanttalig kanyarog. A minimális szintkülönbséget felmutató kerékpárút a családok körében is nagyon kedvelt. Aki szeretné, az útvonal egy részét a MS Magdalena fedélzetén is megteheti és Karintia legnagyobb folyóján sétahajókázva csodálhatja a környező tájat.

Tipp: a Dráva kerékpárút (R1) elhalad a Jauntal-híd mellett, amely Európa legmagasabb vasúti hídja. A bátor vállalkozók itt kipróbálhatják a bungee jumpingot és 96 méter magasról vethetik le magukat a mélységbe. A másik parton kezdetben egy erdei és egy földúton, majd aszfalton vezett tovább a Dráva kerékpárút a vadonatúj „St. Luzia” függőhídig.