Amerikai utántöltő zuhant le Kirgizisztánban

Szemtanúk szerint még a levegőben két részre szakadt az az amerikai katonai utántöltő repülőgép, amelyik Kirgizisztán északi részén zuhant le pénteken. A Boeing KC-135 Stratotanker típusú repülőgép darabjai a földet érve kigyulladtak. „Rengeteg a roncs. Jelenleg folyik a személyzet felkutatása” – idézte az Interfax a kirgiz katasztrófavédelem képviselőjét. A gépen öt ember tartózkodott.

 

 

Bár holttesteket nem találtak, szakértők szerint kicsi az esélye annak, hogy a fedélzeten lévők túlélték volna a zuhanást, ebből a gépből ugyanis nem lehet katapultálni.

A gép a fővároshoz, Biskekhez közel fekvő Manasz repülőterénél lévő amerikai bázishoz volt rendelve. Az amerikaiak 2001 óta működtetik a bázist, amelyet 2009 óta Tranzitszállítási Központnak hívnak. Az akkori átnevezés jelentősége abban állt, hogy Biskek ígéretet tett Moszkvának az amerikai légierő katonai bázisának felszámolására. Amelynek így tett eleget, nem sokkal azután, hogy Oroszország kétmilliárd dolláros hitelt nyújtott az azóta elűzött Kurmanbek Bakijev vezette országnak.