Szegeden arról is beszélt Gyurcsány,  hogy nem tudott a Laborc-Portis találkozókról, az egy titkosszolgálati akció volt, a korrupció felszámolására.

 

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, az MSZP korábbi miniszterelnöke Szegedi körútja során maratoni sajtótájékoztatón mondta el véleményét a Laborc-Portik ügy néven kirobbant botrányról. Mint ismeretes Laborc Sándor, Gyurcsány miniszterelnöksége alatt a titkosszolgálat első ember volt, az alvilág egyik nagyemberével folytatott beszélgetés, amit rögzítettek. Az erről készült kivonat a közelmúltban lett nyilvános, és a sajtóban megjelent részben épp arról tárgyalnak a felek, hogy politikai megrendelésre képes lenne-e Portik Tamás terhelő adatokat gyártani ellenlábas politikusokkal szemben.

A korrupt bírókat, rendőröket akarták lebuktatni?

„A Laborc-Portik ügyet egy végtelenül tisztességtelen lejárató kampánynak gondolom, amely beleillik a mai kormánypárt régóta folytatott botránypolitizálásába. Amikor 1998-ban Orbán első kormányzásakor bajba került, akkor hónapokig megfigyelési ügyekkel traktálta az országot, végül Deutsch édesanyának a nevén kívül semmit nem tudtak meg.

Az őszödi beszéd néven elhíresült monológ hosszú hónapok alatt előkészített, hazug propaganda terméke volt. Az UD Zrt. körüli volt az egyetlen valós megfigyelési botrány, amely a mostani kormányhoz kötődik, és köztudottan politikusokról gyűjtött anyagokat.
Most van egy ügy, amiben nem látok olyan momentumot, amit szégyellni, takargatni kellene. Amit eddig tudunk és ismerünk, manipulált leiratok. Beszédes, hogy a két találkozóról készült leirat közül, a hosszabbik találkozóról készült lényegesebb rövidebb, mint a másik. A találkozó egyik főszereplője, Laborc Sándor azt mondta, hogy a lényeg a kitakarások mögött van. Nekem annak idején nem volt ilyen operatív akcióról tudomásom, nem is szabad, hogy legyen” – fejtette ki Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke szerint a megkeresés alapvetően arról szólt, hogy a politika világával korrupt viszonyt fenntartó bírókról, ügyészekről, rendőrökről kívánja tájékoztatni egy zavaros hátterű, korábban bűncselekményekről elítélt személy a titkosszolgálatot.

Nem a szegedit, a debreceni polgármestert hívják Mr. 20 százaléknak?

„Ez a titkosszolgálat dolga, onnan kell információt szerezni, ahol van. A bűn világáról ismeret, a bűn világának környékén van. Nyomozók, hírszerzők szabályos, ellenőrzött módon kapcsolatot tartanak fenn e körökről az információt adókkal. Ez a találkozó hivatalos körülmények között történt. Magánjellegű volt? Nem. A titkosszolgálat megrendelésre, titkosszolgálati eszközökkel hallgatták le a beszélgetést, hivatalosan jegyzőkönyvezte az akciót, és elhelyezte saját irattárában. Nem kiszivárgott egy dolog, leleplezték a titokszolgát, hanem a szabályok szerint konspirált körülmények között fölvette a találkozót és letette az irattárba azt. Viszont semmit nem tudunk meg az ügyben kulcsszerepet játszó politikai, rendőrségi, bírói összefonódásról. Az ilyen részek rendre ki vannak húzva. Az akkori titkosszolgálatokat felügyelő miniszter, Szilvásy György mostani nyilatkozatából megtudtuk, hogy több gyanú is megfogalmazódik fideszes politikusokkal szemben. A vágott anyagban utalás sincs rendőrre, ügyészre, politikusra, bíróra. Ha valaki vitt pénzt MSZP-s politikusnak és azt törvénytelenül tette, akkor az törvénysértő is volt, de ezt nem tudhatjuk, Portik, aki meg akarja szerezni a titkosszolgálat támogatását, feltehetően ilyeneket mond. Amikor arról hallunk, hogy polgármestereket vesznek meg kilóra – nem szegedi példát hoznék, mert Szegeden vagyunk, meg más okból sem -, arról mit gondoljunk, a debreceni polgármestert hívják Mr. 20 százaléknak. Miért hívják annak, mert az a közszájon forgó feltételezés, hogy a beruházásokból a vállalkozónak 20 százalékot vissza kell adni neki. Olyannyira közszájon forgó pletyka ez, mint a nagyerdei tündérről szóló gyermekmesék. Hitelt adunk ennek, elhisszük, bizonyított tény mostantól? Ha egy bűnöző ezt állítja, akkor elhisszük, elkezdünk védekezni? Frászt!” – érvelt a politikus.

Szerepjáték volt a Laborc-Portis ügy

„Ezt a szituációt én úgy tudom értékelni, hogy egy titkosszolga azért, hogy információkat gyűjtsön, bizalmi kapcsolatot épít ki az informátorral. Ez egy szerepjáték, ennek a technikáját, pszichológiáját éveken át tanítják. Mi pedig odamegyünk laikusként, politikai elfogultsággal és minősítjük? Nem látok olyan momentumot, ami törvényt, jogot, erkölcsöt sértene.

Ezt az egész ügyet vissza kell utasítani; aljas rágalomnak kell minősíteni ami itt történik, és azt, hogy tisztességes embereket ilyen anyagok alapján elítéljenek. Nem lehet koholmányokkal, megalapozatlan vádakkal, média segítségével tönkretenni embereket ebben az országban. Ezt könnyen mondom én, aki a jobb oldal szemében azért is én vagyok a felelős, ha felkel a nap, és azért is, ha fekszik” – így Gyurcsány, majd hozzátette, ha a kormánypárt úgy gondolja, hogy Laborc Sándor ebben az ügyben hibát követett el, akkor hivatalból indítson eljárást ellene, tegye meg a feljelentését, ha nincs ilyen, akkor – fogalmazott – a mocskolódást hagyják abba, mert méltatlan az országhoz

Bajnai, Mesterházy és Gyurcsány folyamatosan egyeztetnek

Újságírói kérdésre miszerint mit szól ahhoz, hogy Bajnai Gordon (Együtt 2014) és Szabó Tímea (Párbeszéd Magyarországért) elhatárolódik az elmúlt 23 év politikájától, sőt felelősöket kutat. „Mindenkinek joga van mindenkitől elhatárolódni, csak nehogy a végén önmagától is el keljen határolódnia a képviselőasszonynak, vagy attól a mozgalomtól, amely Bajnai Gordonnal szövetkezett. Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy Bajnai részt vesz az MSZP választmányi ülésén úgy fellelt: ő maga ajánlotta ezt fel, ha hívják, elmegy. „Bajnai MSZP-s többségű parlamentben kormányzott, együtt akar működni az MSZP-vel, Mesterházyval külön is találkozott, azt hiszem az a jó, minél többször találkozzunk, zajlik ma is az MSZP, a DK és az E14 között egyeztetés, ez a normális. Beszéltem Bajnai Gordonnal én magam is, telefonon tájékoztattam arról, hogy mit fogok mondani erről az ügyről, hogy ne a sajtóban olvassa” – emelte ki.

forrás: szegedma.hu