Mint azt Palánki Ferenc segédpüspök , a Mindszenti parókia plébánosa a minap.hu-nak elmondta, a kálvária rehabilitációját az egyház hosszú ideje, gyakorlatilag a kilencvenes évek eleje óta tervezi időről-időre, a templom tornyát annak idején újjá is építették, oldallépcső is készült, illetve a kápolna előtt egy kaput is kialakítottak.
– A komplett felújítás azonban mai napig is várat magára, jóllehet a Kálvária Miskolcnak egy nagyon fontos szakrális helye, illetve kegyeleti park is, ugyanis ott a világháborúban részt vett szovjet katonák is el vannak eltemetve – tette hozzá Palánki Ferenc.

 

A segédpüspök elmondása szerint a plébánia figyel a Kálvária-dombra, heti rendszerességgel takarítják azt, azonban éppen amiatt, hogy el van dugva, leromlott és senki nem használja, még tisztántartása is nehéz feladat. És bár a takarításban a város és civil szervezetek is segítenek néha (egyebek mellett Csatárlánc nevű önkéntes szervezet is többször kitakarította a kálváriát, melyről szintén többször beszámoltunk), a rendbontók miatt újra és újra meg kell ismételni azt.
– Egy-egy takarításkor sajnos több tucat zsák szemetet szednek össze az önkéntesek vagy akár mi is, rendszeresen találunk itt sörös dobozokat, összetört üvegeket, csikkeket, és sajnos nem ritka a fecskendő sem – sorolja Palánki Ferenc.

A plébánia egyébként az elmúlt években ismét konkrét terveket készített, árajánlatokat kért be a kápolna külső és belső megújítására, valamint a stációk restaurálására, újjáépítésére. A munkák több mint 120 millió forintba kerültek akkor, az emlékhely azonban folyamatosan pusztul, így a rekonstrukció összege is – kis túlzással – napról-napra nő.
– A teljes összeget a plébánia nem tudja előteremteni, jelenleg folyamatosan figyeljük a pályázatokat, ha akad egy, amely ráillik a miskolci Kálvária-dombra, azonnal beadjuk az egyébként már kész pályázatot – hangsúlyozta a segédpüspök.

minap.hu