Másodfokon a Debreceni Ítélőtábla  tárgyalja annak a három rendőrnek az ügyét, akiket tavaly májusban a Miskolci Törvényszék bűnösnek talált társtettesként elkövetett kényszervallatás, testi sértés és közokirat-hamisítás bűntettében. Mindannyian a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozói.

 

Az első rendű vádlott Sz. Attilát és a másodrendű vádlott D. Zsoltot kényszervallatás miatt 1 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Utóbbi elkövetőt közokirat-hamisítás bűntettében is elmarasztalták. Előbbinél a végrehajtást két, utóbbinál pedig három évre felfüggesztették. A harmadrendű vádlott S. Róbertet közokirat-hamisítás bűntettében találták bűnösnek, őt 375 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Miskolci Törvényszék.

A vádirat szerint 2009 augusztusában egy mezőkövesdi középiskola tanára feljelentést tett a rendőrségen, amiért ismeretlenek festékkel leöntötték a házának falát, s telefonon többször zaklatták őt és a feleségét. A rendőrség egy idő után lezárta a nyomozást, mert nem találtak gyanúsítottat, emiatt a pedagógus panaszt tett mondván: a rendőrség nem végezte jól a munkáját.

A nyomozást az ügyészség utasítására folytatták, s végül előállítottak három fiatalt, egyikükről kiderült, ő volt a telefonáló. T. Zoltán tagja volt egy három fős diáktársaságnak, akiknek nem tetszett, hogy tanáruk nem vitte el őket osztálykirándulásra, ezért kezdték zaklatni a férfit.

A nyomozók a fiatalokat szabályszerű idézés, törvényes képviselő jelenléte és az iskola értesítés nélkül a kapitányságra vitték. A kihallgatás során T. Zoltánt a másodrendű vádlott azzal fenyegette meg, hogy ha nem ismeri el az elkövetést, kilógatja az ablakon. Az első rendű vádlott egyszer arcon ütötte a fiatalt, aki végül elismerte a telefonhívásokat. Ugyanígy járt egy másik fiú is, akit többször megütöttek azért, hogy ismerje el a hívásokat. A fiatal engedett az erőszaknak. A kihallgatásról a harmad rendű vádlott készített jegyzőkönyvet, de hamis tényeket rögzített benne.

A fiúk sérüléseiről orvosi látlelet is készült, amiből kiderült, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek.
Az ügyet április 15-én, hétfőn délelőtt tárgyalja a Debreceni Ítélőtábla Elek Balázs vezette büntetőtanácsa.