Bihall Tamás BOKIK-elnök  a megye gazdaságáról és kitörési pontjairól beszélt a hallgatóságnak.
– A statisztikai adatok az Európai Unió egyik legszegényebb térségének mutatják Borsod-Abaúj-Zemplént. Természetesen több tízezer olyan vállalkozás működik a megyében, melyek napi szinten teremtenek értéket és foglalkoztatnak, a kamara feladata pedig a versenyhelyzet javítása a cégek szempontjából. Kitörési pont lehet egy olyan átgondolt, a helyi szereplők által is elfogadott terv, mellyel közösen javíthatunk a helyzeten. Nagy reményeket fűzünk a 2014. és 2020. között lehívható uniós forrásokhoz, hiszen a kormány deklarálta, ezek hatvan százalékát a gazdaság fejlesztésére kívánja fordítani, ez pedig jelentős előrelépés az előző tervidőszakhoz képest – sorolta.

 

A kamara első embere szerint vannak versenyképes ágazataink, kiemelte közülük a vegy-, gép- és elektronikai ipart, melyek – mint mondta – nagyon jó piaci lehetőségekkel, erős vállalatokkal és sok foglalkoztatottal rendelkeznek jelenleg is. Hozzátette, a beszállítói rendszerek fejlesztése is elengedhetetlen.

– Megkerülhetetlen a foglalkoztatottság növelése, a 15-20 százalékos munkanélküliségi ráta ugyanis megköveteli, hogy helyi vagy központi programokkal munkát, jövedelmet biztosítsunk. Az oktatás, kutatás-fejlesztés kitörési pont lehet, a kamara, a Miskolci Egyetem és a tudomány szereplőinek segítségével – mondta Bihall Tamás.