Kemény hangú levélben kérte  számon a Hajdú-Bihar megyei rendészeti igazgató a debreceni rendőrkapitánytól, hogy miért nem nőttek a bírságbevételek.  A birtokunkba került dokumentum szerint korábban elrendelték az átlagösszeg emelését, amit az állomány nem teljesített „megfelelően”. Az országos főkapitány egyébként néhány hete lapunk kérdésére határozottan arról nyilatkozott, hogy nincs bírságolási kényszer a rendőrségen.

 

„Tisztelt Kapitányságvezető Úr! Megvizsgáltattam, hogy a helyszíni bírság összegének emelésére vonatkozó 2013. január 15-ei feladat meghatározásomat követően hogyan alakultak a kapitányságot érintően az átlagbírságok. (…) Utasítom Kapitányságvezető Urat, intézkedjen annak kivizsgálására, hogy a parancsnoki értekezleten meghatározott feladatok a helyszíni bírság átlag összegének emelését illetően hogyan, illetve miért nem kerültek végrehajtásra, valamint a vizsgálat arra is térjen ki, hogy az irányítása alá tartozó állomány az ún. fix bírság esetén a kötelező mértéknél kevesebb összeget 2013. január 1-jét követően szabott-e ki.” –

 

Ez áll abban a február 14-én kelt dokumentumban, ami lapunk birtokába került. A levélben a szerző a RobotZsaru adatai alapján tételesen is felsorolja a bírságbevételek alakulását. Az iratot jegyző Dr. Lingvay Csaba alezredes megbízott rendészeti igazgató, Hajdú-bihari rendőrfőkapitány-helyettes a következőket is írja: „Meghatározom, hogy a (…) szabálysértéseket elkövetőkkel szemben a bírság összegét – differenciálás elve mellett – úgy kell meghatározni, hogy az kellő visszatartó erővel járjon és a jogkövető magatartás kikényszerítésének elérését szolgálja. (…)

A helyszíni bírságok átlag összegének emelkedését a jövőben ismételten elemeztetni, értékeltetni fogom. Amennyiben ennek eredményeként az átlag bírság összegében továbbra sem lesz pozitív elmozdulás, akkor intézkedni fogok a közterületi szolgálatot teljesítő állomány parancsnoki eligazításának és beszámoltatásának végrehajtására. (…) A jelentésben arra is térjenek ki, hogy a kivizsgálás eredményeként fegyelmi eljárás elrendelésére sor került-e.”

A Népszava az ORFK Kommunikációs Szolgálatától azt tudakolta, hogy ilyen „feladat-meghatározásra” más rendőri szervnél is sor került-e, és, hogy ezek szerint mennyivel kell növelnie az átlagos bírságbevételeket a rendőrségnek? A lényegi kérdésre nem kaptunk választ. Mindössze a bírságolással egybekötött baleset-megelőzés fontosságára hívták fel a figyelmet, ami – kétségkívül – a rendőrség legfontosabb tevékenységei közé tartozik. A bírságnövelési parancsra vonatkozó érdeklődésünkre viszont semmilyen formában nem reagáltak. Viszont szerintük nincsen ellentmondás a megyei utasítás, és a lapunknak adott főkapitányi nyilatkozat között.

Kinek van igaza?

Részlet Papp Károly országos rendőrfőkapitány interjújából, melyet február 13-án adott a Népszavának.

– „Gyakran mondják: parancsnoki elvárás, hogy valamennyi igazoltatást, bírságot, intézkedést produkáljon a rendőr, még akkor is, ha az valójában tényleg csak zaklatásnak mondható.

– A rendőröknek nem feladata, hogy X darab helyszíni bírsággal vagy Y darab szabálysértési feljelentéssel fejezzék be szolgálatukat.

– Sokan ezt nem így érzik.

– Én remélem, hogy minden kollégám így fogja érzékelni.”