Péntek reggel egy biztonsági szolgálat tucatnyi embere szállta meg a Király utcai Sirály művészeti központot. Betörték a hely ajtaját, és lecserélték a zárat.

 

Információink szerint kormányzati körökben úgy tudják, hogy itt szervezték a közelmúlt több ellenzéki megmozdulását, így a Fidesz Lendvai utcai székházának elfoglalását is.

A Sirályba jelenleg a biztonsági emberek nem engednek be senkit, jelentette az Index tudósítója a helyszínről. Ugyanakkor az épületben tartózkodik 6-8 ember, akik nem akarják elhagyni a helyszínt. Tudósítónk úgy tudja, hogy aktivisták is a Király utcába tartanak. Nem sokkal fél 11 után megjelent a rendőrség és valamiért a katasztrófavédelem is a helyszínen, értesültünk a hely egyik vezetőjétől, Schönberger Ádámtól.

Schönberger az Indexnek azt is elmondta, hogy csütörtök délután fél 5-kor kaptak egy e-mailt a Fővárosi Önkormányzattól, hogy ma reggelig el kell hagyniuk a helyet. Ez Schönberger szerint teljesen nonszensz kérés volt, hiszen egy 600 négyzetméteres, berendezett helyről van szó. Azt is elmondta, hogy nincs most más lehetőségük, mint hogy átadják a helyet, de ők ma reggel úgy érkeztek a helyszínre, hogy ennek menetéről majd tudnak tárgyalni.

Azt Schönberger is megerősítette, hogy az utóbbi időben sok civil szervezet, egyetemista tartott gyűlést a Sirályban.

A Sirály hosszas jogi hercehurca után az utóbbi időben jogszerűen, de jogcím nélkül működött, a Fővárosi Önkormányzat tudtával. Ezt jelzi az is, hogy a közelmúltban Halász János államtitkár is részt vett itt egy rendezvényen. index.hu