Csak a forint zuhanása  állíthatja meg Orbán Viktort – írja elemzésében a Reuters hírügynökség. A befektetők ugyan nem szeretik a miniszterelnök politikáját, de azon kívül, hogy kivonják a pénzüket és ezzel rohamot váltanak ki a forint ellen, nem sokat tehetnek a jelenlegi irányvonal megváltoztatására.
A sikeres dollárkötvény-kibocsátás után a magyar vezető nem szorul rá az EU segélycsomagjára, miközben a szervezet szerint Orbán visszalép a demokráciát tekintve, de az IMF sem írhat elő feltételeket. A magas hozamok miatt a befektetők tele vannak magyar papírokkal, jóllehet a három éve tartó „Orbánomics” kiterjesztette az MNB-re a központi ellenőrzést, külföldi cégekre vetett ki különadót, veszteségekre kényszerített magánbankokat.

 

Ám ha megijednek a pénzemberek és piacra dobják a kötvényeiket, Orbán rádöbbenhet, hogy baja származhat a választásokon abból, ha hagyja túl gyorsan elértéktelenedni a forintot. A Barclay’s szakértője szerint a kormánynak meg kell őriznie a stabil árfolyamot, mert a tőke menekülése megkötné a hatalom kezét. Elemzők úgy vélik: a legnagyobb politikai kockázatot most az jelenti, hogy a kabinet a választási siker érdekében leírja a háztartások és a kisvállalkozások devizatartozásainak egy részét. Ez voksokat hozhat számára, ám megváltoztathatja a piaci hangulatot, ha magánbankok viselik a terhét, vagy ha a cél érdekében hozzányúl a jegybanki tartalékokhoz. Persze a hatalom nem árulja el, hogy mit szándékozik tenni.