Kerékpározás is lehet tananyag az iskolákban   /bloghu/kerekagy

Késik a kerettantervek akkreditációja , de ha lefogadják, heti egy órában kerékpározást is lehet majd oktatni az általános iskolákban. Az intézmények a szabadon tervezhető órakeret terhére vezethetik be a Bejárható Magyarország tanterv mellett megjelenő speciális – bringás, lovas, kajakos, vitorlás – tanterveket.

 

Eredetileg március elejére várták a szakemberek a kerettantervi rendelet módosítását, amely több új kerettantervet is választhatóvá tenne az iskolák számára. Az Index információi szerint csak az akkreditáció lassúsága az oka, hogy hivatalosan eddig még nem került pecsét a többi között a bringás tantervre sem.

Az Oktatási Hivatal honlapján megjelent írás szerint a mindennapos testnevelés bevezetése és a NAT-ban megfogalmazott fejlesztési irányok adnak lehetőséget az iskoláknak arra, hogy újabb hasznos tartalmakat vegyenek fel a tanórák közé.

A szabadon választható kerettantervek között a fő programot Bejárható Magyarország néven tervezik bevezetni. A túrázást, a természetben való mozgást népszerűsítő, országismeretet és a turizmus- és a gazdaság-fejlesztést kombináló tantervet úgy találták ki, hogy ne csak tanórai keretek között legyen felhasználható, hanem szakkörben, szabadidős tevékenységként is. A tanterv összeszedett tematikája alapján felépíthető egy egész éves komplett program.

A Bejárható Magyarország mellett jelenhet meg a kerékpáros ismeretek oktatása is, ami, ha elfogadják, ősztől BrigaAkadémia tantárgyként kerülhet a közoktatásba.

A heti egy kerékpáros óra a 3.-4. vagy az 5.-6. osztályos gyerekek órarendjét színesítheti majd.

A kétéves tanmenet része, hogy a diákok megalapozhassák KRESZ-ismereteiket, és fogalmuk legyen a kerékpárokkal kapcsolatos technikai kérdésekről. Nagyobb teret kap majd bringás ügyességi feladatok, forgalmi helyzetek, irányjelzés, kanyarodás témaköre, és a túraismeretek, térképolvasás, erdőben való viselkedés is külön terület lesz.