A magyar kormányzat díjazza  az antiszemitákat címmel ismertette a Spiegel Online Szaniszló Ferenc és több, szélsőjobbos nézeteket valló személy március 15-i állami elismerését.

A lap szerint a magyarországi konzervatív kormány olyan személyeknek adott állami kitüntetést, akik az utóbbi időben antiszemitizmusuk és szélsőjobboldali nézeteik miatt váltak ismertté.

 

Szaniszló Ferencről, a Táncsics-díj új tulajdonosáról azt emelik ki, hogy az Echo tévé újságírójaként riportjaiban rendszeresen áll elő zsidóellenes összeesküvés-elméletekkel, és a romákat is támadta, „majomemberekként” jellemezte őket.

A lap megemlíti a Kárpátia énekesének, Petrás Jánosnak adományozott Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét is, amelyet szintén Balog Zoltán erőforrás-miniszter adott át.

A lap hangsúlyozza, hogy Petrás együttese írta az időközben betiltott Magyar Gárda indulóját. A Spiegel felsorolja még Bakay Kornél történész nevét is, akitől azt az elméletét idézi, amely szerint Krisztus nem zsidó, hanem egy, a magyarokkal rokon ősi nép sarja volt.

A lap kiemeli, hogy Balog Zoltán Szaniszló díjazását később sajnálatosnak nevezte, de hozzáteszik: a miniszter a többi kitüntetettel kapcsolatban nem nyilatkozott.