Amelyik szervezet előre bejelentette , hogy koszorúzna, annak nevét bemondta a műsorközlő a március 15-e tiszteletére rendezett vasárnapi miskolci ünnepségen, de mindenki más is elhelyezhette az emlékezés virágait a Petőfi téren. Ezt hangsúlyozta hétfőn a városháza szóvivője. A Fidesz-KDNP szerint ízléstelen politikai közjáték történt nemzeti ünnepünkön.

Amint arról beszámoltunk, a rendkívüli időjárás miatt vasárnap, március 17-én tartották meg Miskolcon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezést. A koszorúzás a megszokott helyszíneken és a megszokott rendben zajlott, ami azt is jelenti, hogy a szándékukat előre bejelentő szervezetek nevét a műsorközlő bemondja, majd magánszemélyek, illetve azok a szervezetek is elhelyezhetik virágaikat, amelyek nem, vagy nem időre jelezték szándékukat. A Petőfi téri ünnepségen azonban, amikor a megemlékezés végén a szokásoknak megfelelően felszólították az ünneplőket, hogy aki kívánja, helyezze el virágait, koszorúit a téren, Varga Gergő (DK) képviselő odalépett a mikrofonhoz, és felkonferálta azt, hogy az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt 2014 Mozgalom közösen is megkoszorúzza a miskolci emlékhelyeket.

Ezzel kapcsolatban a városháza hétfőn arról tájékoztatott, hogy március 8-án érkezett a bejelentés az ünnepséget szervezőkhöz, hogy a Petőfi szobornál koszorút helyez el „a miskolci demokratikus ellenzéki pártok nevében” Simon Gábor az MSZP, Tompa Sándor a Demokratikus Koalíció és Tóth László az Együtt 2014-Szolidaritás képviselője.
– Az ünnepi megemlékezésen tehát a fentiek szerint helyezhették el a koszorúkat, amit a műsorközlő be is mondott – írja Dobos Tímea szóvivő. – Vagyis az ünneplő tömeg előtt elhangzott az MSZP, a DK és az Együtt 2014 Szolidaritás neve, Arra, hogy ezek a pártok, szervezetek közösen is elhelyezzenek koszorút, előzetesen nem érkezett igény, így ezt a műsorközlő újra nem is mondhatta be, de a koszorút e nélkül is elhelyezhették volna, abban őket senki sem akadályozta meg! – szögezi le.

A történtekre közleményben reagált a Fidesz és a KDNP miskolci képviselőcsoportjának nevében a két frakcióvezető, Kiss János és Molnár Péter. Úgy látják, „Miskolcon a politikai csoportosulások egy része akkora bajban érzi magát, hogy az ismeretlenségből bármi áron, akár nemzeti ünnepünk lejáratása árán is, ki akar törni”. Véleményük szerint a „meglehetős otrombasággal” értelmezett szólásszabadság nevében „mint régen a strandon, kérnek még egy hangosbemondást aktuális politikai alakzatuk, az adósságkoalícó nevében”. Mint írják, „átvették a hivatalos műsorközlő szerepét, majd saját elképzelésük szerinti információkat mondtak bele a mikrofonba. Szégyenteljes fordulata volt városi ünnepségünknek Varga Gergő önkormányzati képviselő ilyetén akciója”.

– Ezúton kérünk elnézést a minden ízlést nélkülöző közjátékért – Varga Gergő nevében is – Miskolc ünneplő közönségétől – zárja közleményét a Fidesz és a KDNP városi frakcióvezetője.  minap.hu