Bevezetnék a teljesítménybért, ami alapján csak az alapfizetésüket kapnák meg a dolgozók, ha nyári szünetre megy a műsoruk.

A Népszabadság értesülései szerint legkorábban szeptemberben vezethetik be a közmédiában a teljesítményen alapuló bérezést, ami az elbocsátások 7-8 milliárd forintos megtakarítása után újabb spórolást eredményezne az MTVA-ban.

 

Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy vizsgálják, hogy egy finomhangolás eredményeként hogyan tudják még fejleszteni a rendszert. „Ez nem feltétlenül munkaviszony-megszűnést jelent, inkább a foglalkoztatás valamilyen szintű átalakítását. A kereskedelmi médiában természetes, hogy produkciókra szerződtetnek embereket. Ha belátjuk, hogy a nyári időszakban kevesebb műsort állítunk elő, de ugyanannyi embert foglalkoztatunk, ugyanannyi embernek fizetjük a bérét és a járulékait, akkor nyilvánvaló, hogy itt vannak még tartalékok.”

A rendszer valójában már készen áll, de eddig nem éltek ezzel a lehetőséggel. A második körös elbocsátásokkor ugyanis minden maradó munkavállalónak úgy módosították a szerződését, hogy a fizetésük egy alapbérből és egy alkotói pótlékból áll.

A közmédiában sokan tartanak attól, hogy a teljesítménybérezés bevezetése esetén a nyári hónapokban, de egy produkció tavaszi vagy őszi leállása esetén is egyik napról a másikra akár a felére csökkenhet a fizetésük. Ugyanakkor számos olyan közmédiás alkalmazott van, akinek évek óta nincs műsora, pl. Veiszer Alinda vagy Krizsó Szilvia, mégis megkapják a teljes fizetésüket.