„A közmunkások többsége cigány volt. Alapvető olvasási, írási és munkafegyelmi dolgokkal küszködtek. Csak a bölcsészek mondhatják azt, hogy ezeket az embereket a versenypiacon kellene elhelyezni. De ki fog nekik munkát adni?” – tette fel a kérdést Orbán. Szerinte először munkakultúrát kell neki tanítani.

 

A miniszterelnök szerint Magyarország helyzete 2010-ben, amikor kormányozni kezdtek, pénzügyileg rosszabbul állt, mint Görögország, előbb voltunk a kockázatos adósok listáján. Az IMF-vita Orbán szerint arról szólt, hogy ő be tudja-e bizonyítani az embereknek, hogy talpon tudunk maradni ilyen beszorított körülmények között is. A cselekvési szabadságunkért folytatott küzdelem a legfontosabb küzdelem. „Ezt nevezhetjük szabadságharcnak is” mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó konferenciáján.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a konferencián elmondta, legfontosabb feladata, hogy felpörgesse a gazdasági növekedést,  az uniós forrásokat munkahelyteremtésre kell fordítani. Több olyan esetről tud, amikor a minisztérium az utóbbi időben egymásnak ellentmondó állásfoglalásokat adott ki a cégek egyes vitás ügyeiben. Erre oda kell figyelni.index.hu