Úgy vizsgálta a képviselő vagyonszerzését  a mentelmi bizottság, hogy azt sem tudta, mennyibe került az ingatlan.
Nem tudni, mennyiért vette dr. Zsiga Marcell a miskolctapolcai házát, a miskolci fideszes országgyűlési képviselő ugyanis úgy nyújtotta be a parlament mentelmi bizottságának az ingatlan adásvételéről szóló szerződést, hogy a vételárat kitakarta. A bizottság azonban azt nem vizsgálta, mennyibe került a ház: a kormánypárti többség arra hivatkozott, hogy a Blikk a vagyonvizsgálati eljárást kezdeményező beadványban azt nem firtatta. Így dr. Zsiga Marcellnek csak arról kellett számot adnia, hogy lehetett-e a Blikk által 40 millió forintra becsült ingatlan felének megvásárlására pénze, azaz 20 millió forintja. Ezt a kormánypártiak szerint megtette, az ellenzéket viszont nem győzte meg semmiről. Minderről dr. Simon Gábor, a mentelmi bizottság szocialista alelnöke beszélt hétfőn este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

 

Elmondta: a testületnek paritásosnak kellene lennie, 4-4 kormánypárti és ellenzéki taggal, ugyanakkor az LMP frakciójának megszűnése miatt az ellenzéki oldal eggyel kevesebb főt számlált. Az ellenzékiek javasolták, hogy várjanak a meghallgatással addig, amíg új tagot jelölnek, de ezt a kormánypárti elnök elutasította (sőt, az eredetileg keddre összehívott bizottsági ülést ő maga hozta előre hétfőre. Az ATV híradójának kérdésére, miszerint miért volt erre szükség, a KDNP-s Rubovszky György azt válaszolta: „Mert így döntöttem” – megj. a szerk.)

Dr. Simon Gábor arról is beszámolt, hogy a kormánypárti többség döntése értelmében a bizottság nem vizsgálta dr. Zsiga Marcell feleségének vagyonnyilatkozatát sem, mondván, a Blikk csak Zsiga ügyében kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást, a felesége nyilatkozatával kapcsolatban nem. (Pedig azt sem ártott volna megnézni, hogy a bírósági fogalmazóként dolgozó, s így – figyelembe véve a bírósági fogalmazók átlagos illetményét – vélhetőleg havi 150 ezer forintos jövedelemmel bíró dr. Zsiga Marcell Lórántné dr. Becse Zsuzsanna vajon miből tudta összerakni a másik 20 millió forintot )

A szocialista bizottsági alelnök szerint a kormánypárti többség a bizottsági ülésen rendre leszavazta az ellenzéki képviselők indítványait, javaslatait.

A témával kapcsolatban a Blikk egyébként arról ír: az ingatlan vételárának kisatírozására a legkézenfekvőbb magyarázat az lehet, hogy nem a lap által becsült 40 millióba, hanem annál többe került a miskolctapolcai ház. Információik szerint dr. Zsiga Marcell édesapjától kapott több millió forintos támogatást, erre hivatkozva igyekezett bizonyítani, miből volt pénze a vásárlásra.

A lap megjegyzi: keresték a fideszes politikust, hogy megosztaná-e magyarázatát az olvasókkal, ő azonban erre nem reagált. eszakonline.hu