Rövid időn belül új híroldalt  indít Uj Péter, az Index egykori főszerkesztője. Uj Péter érdeklődésünkre megerősítette a hírt. A lap címét egyelőre nem akarta elárulni, de elmondta: nem hagyományos hírszájtról lesz szó, hanem egy „korszerűbb, rugalmasabb, hatékonyabb hírlapreinkarnációról”.

 

„Nem akarjuk ugyanúgy lenyomni ugyanazt a nyolcvan hírt, amit ma legalább tucatnyi híroldal kötelességszerűen csinál” – mondta. Mindez kiegészül majd lazábban kapcsolódó közösségi jellegű tartalmakkal.

A lap anyagi hátterét egyelőre magánbefektetők biztosítják. „Úgynevezett FFF-pénzről van szó. Gyönyörű betűszó, most tanultam: Friends, Family, Fools. Klasszikus startup-befektetői forma egyébként.”
A leendő munkatársakról Uj Péter egyelőre nem kívánt nyilatkozni, csak annyit közölt, hogy több szerkesztőségből toboroz embereket. Kérdésünkre, hogy az Index is ezek között van-e, igennel válaszolt. Felvetésünkre, hogy az Index őt váltó főszerkesztőjének, Mészáros Zsófinak múlt pénteki lemondása összefüggésben lehet az induló lappal, Uj Péter azt mondta: „Úgy tudom, Zsófi a közeljövőben nem fog a médiában dolgozni.”

Kérdésünkre, hogy a jelenlegi, válságtól tépázott médiakörnyezetben mennyire lesz nehéz az új lapot beindítani és működtetni, Uj Péter csak annyit válaszolt: „Nagyon kemény a pálya, de megpróbálunk fölkeményedni hozzá.”

Uj Péter 1999-ben az Index egyik alapítója volt, és 2000 február óta vezette a szerkesztőséget 2011-es, közös megegyezéssel történő távozásáig. Tavaly november óta az Origo átalakításában segédkezik.