Yaron Svoray, izraeli oknyomozó  újságíró több száz kilogramm aranyért és platináért kezdett kutatásba. Szerinte ugyanis ennyi ékszert loptak el németországi zsidóktól, a világháború végnapjaiban pedig egy Berlin melletti tóba hajították a zsákmányt.

 

A Stolpsee mélyén feltehetőleg 18 láda fekszik, amik a nemesfémeket tartalmazzák. 1981-ben már a kelet-német titkosszolgálatok is folytattak itt kutatást az elveszett kincsek után, ám az akkori vizsgálatokkal semmit sem találtak.

Svoray korábban már sikeresen folytatott kincsvadászatot. Egyszer 40 csiszolatlan gyémántdarabot talált meg, amik a világháború előtt zsidó családok tulajdonában álltak, ám a vészkorszak idején elkobozták azokat. Az újságíró Németországban sikerrel épült be neonáci szervezetekbe, amikről könyvet is írt. A Hitler árnyékában című mű alapján később filmet is forgattak.

A történet egyetlen szemtanú vallomására épít, aki a háború után azt állította, látta, amint SS-katonák kihajóznak a Stolpsee vízére az értékes rakománnyal, majd a hordári munkát ellátó foglyokkal együtt elsüllyesztik azt.

A keresett kincseket a ravensbrück-i koncentrációs tábor foglyaitól, vagy zsidó kerekedőktől zsákmányolhatták. Hogy tényleg az említett helyen vannak-e az aranyrudak, azt talán megmondja a legmodernebb szonár-technológia, amit Svoray használ a kutatás során.