A németek nem cicóznak.  1200 rendőr rohanta le a befektetési csalókat

Krimibe illő jelenetek, állig  felfegyverzett rendőrök tucatjai, páncélozott gépjármű, üvegcserepek a földön, bilincsben elvezetett öltönyös urak. A német Wirtschaftswoche szerint 1200 rendőr és nyomozó, valamint 15 államügyész vett részt abban az akcióban, amely során letartóztatták az S+K nevű frankfurti ingatlancsoport két vezetőjét, Stephan Schäfert és Jonas Köllert, valamint négy további fejest. Száz településen 130 házkutatási parancsot hajtottak végre, és százmillió eurónyi értéket helyeztek biztonságba a lap szerint.

 

Becsületsértési per helyett razzia

Befektetési csalások terén valószínűleg ez volt az egyik legnagyobb rendőri akció Németországban, amelyet hetekig készíthetett elő a frankfurti államügyészség. A német lap saját bevallása alapján már január végén piszkálta az ügyet, mert feltűnt neki, hogy az S+K által a sajátjaként feltüntetett ingatlanok egy része biztosan nincs a tulajdonában.

A most lerohant vállalkozás akkor azt állította, hogy ezer alkalmazottat foglalkoztat és 1,7 milliárd euró értékű ingatlanvagyon felett rendelkezik, és a lap beperlésével fenyegetőzött. Az államügyészség szerint viszont egy nagyszabású, jól kitervelt befektetési csalásról van szó, a klasszikus pilótajátékok receptje szerint. (Ahol a régi belépők felé esedékessé váló kifizetéseket az új befektetők pénzéből fedezik, lásd korábbi cikkünket.)

Porsche, Lamborghini és elfolyó pénzek

Az ügyészség arról is nyilatkozott, hogy szerinte több ezer befektetőt károsítottak meg százmillió eurós nagyságrendben. A nyomozás tárgyát képezi több befektetési alap is, amelyek legalább százmillió eurót gyűjtöttek össze. Közleménye szerint a befektetőktől beszedett pénzek jórészt a gyanúsítottak nagystílű életvitelére mentek el, valamint különböző, az eredetitől eltérő célok finanszírozására, a magas költségekre.

A vádlottak a lap szerint híresek voltak észbontóan pazarló luxuspartyjaikról, garázsaikban pedig a következő autómárkákat találták: Porsche, Lamborghini, Ferrari, Audi R8, Bentley Cabrio, 7-es BMW és Aston Martin DB9 Cabrio. A pénzek számos kapcsolt vállalkozás, a letartóztatottak és különböző családtagjaik irányában kerültek ki a rendszerből, az eredetileg megjelölt befektetési célok számára pedig már nem állnak rendelkezésre – írják.

Kétszer foglal, aki gyorsan foglal

Úgy tűnik, a gyors és meglepetésszerű fellépés azért megtette a hatását, mert többek között ingatlanokban és bankszámlákon mintegy százmillió eurónyi értéket sikerült biztonságba helyezni. Ezt a befektetők kártérítési igényeinek kielégítésére várhatóan fel lehet majd használni, így a károknak legalább egy része megtérülhet. Az érintetteknek azt javasolják, hogy forduljanak erre szakosodott ügyvédhez, vagy legalább keressenek fel egy károsultakat segítő egyesületet.  http://privatbankar.hu