A korábbiakhoz képest komoly tétje lehet a Zsiga Marcell fideszes honatya ellen induló vagyonnyilatkozati eljárásnak, amit a Blikk még hétfőn kezdeményezett.  

Az ez év januártól szigorított törvény szerint ugyanis végső esetben akár a képviselői mandátumától is meg lehet fosztani azt a képviselőt, aki vagyonbevallásában valamilyen „lényeges adatot vagy tényt szándékosan valótlanul közöl”. A korábbi eljárások esetén egy ejnye-bejnyével megúszhatták a politikusok, legfeljebb pontosítaniuk kellett egy kicsit a nyilatkozatukat.

Zsiga Marcellnak nem marad sok ideje a reagálásra.

– A mai postával küldettem el Zsiga Marcellnek a Blikk munkatársának a beadványát. A képviselőnek öt napon belül válaszolnia kell rá a szabályozás szerint – mondta Rubovszky György, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke.

– Ha módosítja, illetve kijavítja a vagyonbevallását, akkor az eljárás lezárul. Ha nem, akkor tovább vizsgálódhat a mentelmi bizottság – tette hozzá Rubovszky György.

Ilyen esetekben a bizottság zárt ülésen szokta meghallgatni az érintett honatyát, és a testület tagjai a hozzátartozók zártan kezelt vagyonnyilatkozatába is betekinthetnek. Ha most azt állapítanák meg, hogy valótlan adatok szerepeltek a képviselő bevallásában, akkor az elnök köteles kezdeményezni az összeférhetetlenség kimondását. Ez pedig akár a képviselői mandátum elvesztését is jelentheti.

Mint ismert, a Blikk azért fordult a mentelmi bizottság elnökéhez, mert a vagyonnyilatkozatai alapján Zsiga nem rendelkezett elég forrással és jövedelemmel, hogy feleségével közösen megvásárolhassa a 40 milliós házát. A tavalyi bevallása szerint 10,5 milliós megtakarítással rendelkezett, költségtérítés nélkül pedig a képviselői és alpolgármesteri fizetése nettóban összesen 650 ezer forint. Vagyis ha a fizetéséből minden forintot félre tudott rakni a házvásárlásra, akkor is csak 16-17 millió forint gyűlhetett össze az októberi házvételig. A bírósági fogalmazóként dolgozó felesége nem tud olyan sok pénzt hazavinni, mint Zsiga, egy bírósági fogalmazó átlagos illetménye 150 ezer forintra tehető.

Kerestük Zsiga Marcellt, hogy kíván-e javítani valamit a vagyonbevallásában, ám nem tudtuk elérni. Hétfőn azt nyilatkozta nekünk, hogy csak a ház fele az övé, amit a keresményéből meg tudott venni, a másik fele a feleségéé.

– Családi összefogás is segített a házvételben – tette hozzá akkor a politikus. blikk.hu