Fitneszfasiszták. Hol égeti a zsírját a miskolci középosztály?  konzumidiota.blog

Minden csődben van Miskolcon, de

 a fitneszipar dübörög.
A szőke nő ül a dugóban a Smartjában, és elkésik a spinningedzésről, bezzeg ha bringával indult volna otthonról… A vicc tökéletesen leírja a helyzetet, járhatnánk biciklivel bevásárolni, dolgozni olcsón, egészségesen, ehelyett egy szobabiciklin tekerünk egy levegőtlen helyen, és fülig ér a szánk.
Az elfoglalt emberek időről időre megtalálják azokat a sportágakat, ahol egy óra alatt szarrá izzadhatnak, és lefáraszthatják magukat. Korábban a squash-ra esküdött mindenki, aztán jöttek az ugrálós cuccok, most éppen a zumba. A spinning annyiban más, hogy itt bejön a parti kultúra is, a light anyagosok 120BPM (Beats Per Minute) zenéjére bringázva mi magunk gyártjuk  az endorfint, teljesen legálisan. Fontos a horda-filing is,  nehezen lehet elképzeni, hogy valaki magában teker rogyásig.  A sok, egyforma tempóban bringázó ember látványa, a dübörgő zene szabályosan beszippant, sokszor arra kell vigyázni, hogy a végén ki ne szédüljünk  a nyeregből. 600-800 kalória leugrik egy óra alatt (akár 1 kiló is), igaz, ez utóbbi főleg víz. A spinning egyéb kedvező élettani és kondicionáló hatásáról ódákat zengenek, de itt most nem fogunk. Inkább nézzük a miskolci fitneszipart, ami ellentétben a várossal, a csúcsra van járatva. Az M1 Fitnesz a belvárosban van (egy nagy lájk, mert van biciklitartó is előtte, idősebb miskolciak még emlékezhetnek rá, hogy a helyén egy nagy élemiszerbolt volt, de már 15 évvel ezelőtt, mindenkit megelőzve csődbe ment.)  A hely nagy hátránya, hogy a parkolást ingyen nem lehet megúszni. A konditerem, ami már több mint tíz éves lehet, megdöbbentően jó állapotban van. Tisztaság, személyzet, öltözők rendben. Miután a gengszter divat lassan kikopóban van, ijesztő figurákat sem látni, igaz a múltkor panaszkodott a személyzet, hogy a kondigépekről állandóan lelopják a 200 forintos karabinereket. 
A spinniget itt egy filigrán, mindig feketébe öltözött, mosolygós, de szigorú hölgy Zsuzsa tartja. A cég mozgó reklámja, ízlésesen izmos. A zene a legjobb itt. A társaság? Vegyes. A férfiak  40-en innen és túl, a nők 18-tól fölfelé. A miskolci középosztály veszti el itt a zsírját. Az utóbbi időben annyira felkapták, hogy hetekre előre kell foglalni.
A hajdani Marx tértől visszafelé, a hajdani Padlás étterem helyén van a másik hely (Metropol), ahol lehet spinningelni. Külvárosi hangulat, az árak szolidabbak, a parkolás ingyenes. A spinnig terem nagy, nincs zsufi, mint az M1-ben, de itt is bővíteni kellett a bringák számát, mert akkora az érdeklődés. A foglalkozás közben spéci spinnig filmeket vetítenek, melyeket a világ legszebb bringás útjain rögzitettek  A híres Mancs kutya gazdájának lánya, Lehoczki Éva csk látszólag könnyed stílusú spinning órákat tart, miközben hajtunk, még súlyzózhatunk  is. Tu in van, teljes siker. A hard spinning képviselője, Raft Laura csak vért-verítéket ígér, és ezt egyre tudományosabban.  Ő a legjobban öltözött spinning oktató Miskolcon. Néha kopaszra vágja a haját, akkor  úgy néz ki mint Demi Moore a G.I. Jane cimű filmben (1997),