Orosz Mihály Zoltán, Érpatak  polgármestere szombat délután a Kitörés (Becsület) Napja alkalmából tartott, neonáci megemlékezésen rendőrökkel vezettette ki a teremből a coMMMunity.eu tudósítóját, Tódor Jánost és az érpataki TASZ-pont aktivistáját, Szöllősi Gábort.

 

Az ilyen alkalmakkor szokásos, második világháborús katonai álcaruhában, zöld páncélsisakban és motoros szemüvegben megjelenő, rangjelzést nem viselő doktor és lovag Orosz – akinek késése miatt közel egy órával később kezdődött a helyi általános iskolában az immár hagyományos, farsangi újnáci show – hisztérikusan és fennhangon azt szajkózta, hogy ez egy önkormányzati rendezvény, ahol az őt „mocskoló” liberális újságíróknak és jogvédőknek nincs helyük. Orosz Mihály Zoltán arra is hivatkozott a javarészt nem érpataki illetékességű, a Magyar Nemzeti Arcvonal terepruhájában megjelent hallgatósága előtt, hogy egy korábbi liberális rendezvényről Novák Elődöt és Dúró Dórát utasították ki. Hogy ehhez mi köze volt az újságírónak és a jogvédőnek, arra az egyenruhás polgármester nem válaszolt.

Csegány Szilvia, az újfehértói rendőrőrs nyolc rendőrrel helyszínre érkező vezetője sem kívánt felelni arra, hogy miként lehet egy neonáci rendezvényt önkormányzatinak nevezni. Mint ahogyan arra sem, hogy miért a község általános iskolájában kerül sor a rendezvényre, amelyen egy betiltott félkatonai szervezet tagjai rendőrségi asszisztálás mellett vesznek rész.

Nem kaptunk választ arra sem, hogy miért egy katonai jelmezt viselő, zavart állapotú személy irányítja a rendőri intézkedést Érpatakon.