A világ egyik leggazdaságosabban  feltárható uránlelőhelye fekszik Kelet-Szlovákiában, Kassa városa közelében, Eprestetőn. Szakemberek véleménye szerint, amennyiben Szlovákia a bányászat mellett döntene, az lenyomhatná akár az atomerőművek fűtőanyagául szolgáló uránium világpiaci árát is. De legalábbis Szlováka számára igen előnyös lenne, mert jelentősen csökkennének atomerőművei működési költségei.

A SITA hírügynökségnek nyilatkozó Dorian Nicol (az európai uránforrásokkal foglalkozó nemzetközi szervezet elnöke – a szek.) szerint a kutatási jelentések egyértelműen azt bizonyítják, hogy a Kassa melletti Kurišková körzetben megvalósítandó projektnek lehetősége lenne a legalacsonyabb költségekkel járó urántermelési egységet létrehozni. Mint mondta: „Az ügyben egy kanadai vállalat végzett feltárásokat, s egyezség is született a gazdasági minisztérium és a cég között…”
A szerződés nyomán most az urániumkészletek részletes felmérése következik, majd a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, utána pedig elbírálják, milyen hatása lehet a projektnek a környezetre. boon.hu